Tenbagger formaties!

TransStock > Analyse > Tenbagger formaties!

Bij de bouw van een huis zorgt de architect voor een sterke basis. Op die manier worden verzakkingen en scheuren vermeden.

Start u met hardlopen, dan geeft de coach advies omtrent degelijke loopschoenen en een rustige opbouw. Op die manier worden blessures vermeden.

Investeert u in aandelen en ziet u een technisch sterke basis, dan kan de koers nog enkel omhoog. Op die manier vermijdt u een klassiek correctie onder uw aankoopprijs.

In de technische analyse zijn investeringen in aandelen met een sterke basis erg lonend.  Eenmaal vertrokken krijgt het aandeel alle aandacht, zowel technisch als fundamenteel waardoor de kracht explosief toeneemt.  De belegging is daardoor relatief snel tien keer meer waard.  We spreken dan over een tenbagger.

 
Waar vindt u dit soort beleggingen?

Dit soort beleggingen vindt u meestal binnen de sector “nieuw & hot”.  Een nieuwe technologie, een nieuw product gedragen door een breed publiek, een nieuwe uitvinding..

Dit soort bedrijven kent vaak een grote stijging bij de eerste bekendmaking.  En vermits winsten achterwege blijven, volgt de terugval ofwel een lange consolidatie op hoog niveau.  Het is wachten op de eerste winstcijfers. Lang wachten. Hoe langer, hoe sterker de basis. Hoe sterker de basis hoe belangrijker de uitbraak nadien.

In mijn bijdrage van 18 januari 2020 schreef ik over ‘steek een brandstofcel in je portefeuille’ (“sector nieuw & hot”) en dat de aandelen uit deze sector het erg goed deden.  Daarom was het uitkijken naar een terugval en die kwam er dankzij de corona-crisis.

In een latere bijdrage ‘zelden zoveel huiswerk’, schreef ik dat sterke aandelen uw voorkeur geniet.  Aandelen die even hoog of reeds hoger noteren dan hun top vóór de corona-crisis.

De sector brandstofcellen kwam dadelijk in de picture.  Sinds januari noteren ze allen hoger:
BE (+21%), BLDP (+65%), PLUG (+139%), FCEL (+19%)
PPS (+176% ), ITM (+135%), PCELL (+75%), F3C(+45%)

En kocht u tijdens de correctie, dan spreken we over haast ongeziene prestaties.

Twee elementen zijn belangrijk.

 1. Hoe vind ik aandelen met zo’n sterke basis?
 2. Wanneer mag ik instappen?

 

Aandelen met een sterke basis
Powercell Sweden Ab

Met bovenstaand voorbeeld herkent u dadelijk zo’n lange sterke basis.  Eerst ziet u de sterke stijging van 2015 gevolg door een terugval (geen winsten) en vervolgens de lange consolidatie.  Het procentueel verschil tussen de hoogste en laagste koers scheelt  van aandeel tot aandeel.  Voor het eerste koersdoel neemt u de hoogte van de rechthoek en u plaatst die op de uitbraak (zie blauwe pijl).  Het aandeel kreeg via mijn software TransStock  het advies trend kopen aan 40,90 Zweedse Kroon (22/01/2019).

Sinds de low was het aandeel toen reeds 100% gestegen en vonden sommige beleggers het advies ‘te duur’.  Vandaag noteert Powercell aan 380 Zweedse Kroon, een stijging van 806% sinds aankoop.

 

Filteren

U kunt via de module TransTrader filteren naar aandelen met dergelijk patroon.  U gaat dan aandelen selecteren die bijvoorbeeld de voorbije 20 jaar binnen een bepaalde range noteren.  De aandelen die u vindt voldoen dan aan uw criteria.

Ik geef eerder de voorkeur om dit manueel te doen want de range én de periode verschilt te veel.  Plaats drie vensters naast elkaar met 10, 20 en 30 jaar koershistoriek.  Telkens u bovenstaand patroon ziet tekent u de horizontale weerstand of stelt u een alarm in “op basis van koers”.  Met die horizontale weerstand kunt u wél filteren:  uw tenbagger selectie.

Heeft u anderzijds een alarm ingesteld dan wordt u tijdig op de hoogte gebracht bij uitbraak.  Het koopsignaal kan dus pas jaren later verschijnen na het instellen van dat alarm.  Maar dat zijn dus de beste signalen!

 

Wanneer mag ik instappen

Best neemt u een eerste positie bij uitbraak en verhoogt u uw positie bij terugval na de eerste stijging.  U verhoogt uw positie wanneer een duidelijke opwaartse trend getekend kan worden.

Valt het aandeel opnieuw in de groene zone dan stapt u uit.

 

Twee voorbeelden uit de praktijk:
Zilverprijs (grondstof)

De zilverprijs bleef van 1988 tot 2007 binnen zijn basis.  Kijk ook hoe het gemiddelde van rood naar blauw overgaat.  Sinds 2014 manifesteren zich twee zones.  De eerste kent een price range van 1400 tot 1800.  De tweede van 1200 tot 2400.  Een doorbraak doorheen de 1800 opent de weg richting 2200 (hoogte van de eerste zone is 400 eenheden), vervolgens 2400 (1800+600).

 

Ericsson (speler 5G)

Het aandeel Ericsson B kreeg via de beleggingssoftware TransStock het advies trend kopen aan 87,04 Zweedse Kroon (25/05/2020).  U ziet een eerste basis vanaf 2008 (12 jaar) en een tweede basis vanaf 2002 (18 jaar).

Een eerste uitbraak brengt het aandeel technisch naar 150 Zweedse Kroon.  Ericsson is een 5G speler (“=sector nieuw”).

Tip

TransStock-gebruikers kunnen de selectie ‘2205 5G’ importeren.  Dit is een interessante selectie met  50 bedrijven actief in 5G (“sector nieuw”).

Het betreft 5G-netwerken, 5G-infrastructuur, 5G-halfgeleiders, 5G-toestellen,…

Eenmaal geïmporteerd, kijk dan eens naar Ciena Corporation.  CIEN is al 20 jaar aan het bouwen…


Print Friendly, PDF & Email

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend
2 antwoorden
 1. marc van wassenhove

  Een Tenbagger formatie: nog nooit eerder van gehoord, maar het potentieel van zulke formaties lijkt mij fenomenaal te zijn.
  Graag meer van zulke formaties.
  U verwees naar onder meer BE en PLUG: vóór de corona uitbraak heb ik voor deze een lage limietkoers in de markt gezet en dat heb ik mij nog niet beklaagd. 🙂
  Hartelijk dank voor de gouden tips !

Laat een reactie achter