Op en Top! deel 2/3

TransStock > Analyse > Op en Top! deel 2/3

Het belang van het 200-daags gemiddelde uit de vorige bijdrage is duidelijk. Ook nieuwe toppen op de koers of op het gemiddelde zijn interessant.
Voor een genuanceerdere kijk en optimalere aan- en verkooppunten, is het toevoegen van een aantal technische indicatoren bijzonder nuttig.

In deze bijdrage bespreek ik twee befaamde indicatoren die u kunt combineren met de analyse uit Op en Top deel 1.

 

RSI (Relatieve Sterkte Index)

De RSI is een populaire technische indicator die meet hoe sterk een recente prijsverandering is om zo overgekochte of over-verkochte situaties te identificeren.
De waarde van de RSI schommelt tussen 0 en 100.
Wanneer de RSI boven de 70 uitkomt, dan wordt dit gezien als overgekocht.
Een RSI onder de 30 wijst op een over-verkocht niveau.

MMT (Master Momentum)

Dankzij het Master momentum kunt u uw lange termijnstrategie versterken.

In de wereld van lange termijn beleggen is het cruciaal om te handelen op basis van krachtige en duidelijke signalen. Het ‘Master Momentum’ is zo’n signaal en in combinatie met andere technische indicatoren, biedt het een superieur kompas voor uw beleggingsroute.

Wat is Master Momentum?

Het MMT meet het verschil tussen de slotkoers en zijn gemiddelde van enkele dagen geleden.
Bij een stijgend positief verschil heeft u een positief momentum want de afstand tussen de koers en zijn gemiddelde wordt groter.

Vermits de dagkoers fluctueert is het MMT onderhevig aan koersschommelingen.

Om de trend van MMT sneller waar te nemen is het handig om tevens een gemiddelde op het MMT te plaatsen. Stijgt dit gemiddelde, dan is het prima.

Het Master Momentum toont dus de kracht achter het aandeel.

  • Heeft het aandeel een opwaartse trend en neemt het momentum toe, dan is de trend intact.
  • Heeft het aandeel een opwaartse trend en vertraagt het momentum, dan is dat een eerste waarschuwing van een mogelijke trendkeer.
Combinatie van RSI en MMT

De RSI aanvullen met het Master Momentum levert een dynamische beleggingsstrategie op.

Een RSI onder de 30 in combinatie met een stijgend Master Momentum signaleert een solide koopkans voor lange termijn beleggers.

 

Combinatie met Gemiddelden en nieuwe hoogtepunten

Uit de vorige bijdrage herinnert u dat aandelen die boven hun 200-daags gemiddelde handelen en nieuwe hoogtepunten bereiken, hun dominante positie in de markt tonen.

Gecombineerd met een krachtig Master Momentum verzekeren ze een stevige langetermijnbeleggingspositie.

 

Concreet:
Master Momentum en RSI:

Geef de voorkeur aan aandelen met een stijgend Master Momentum waarbij de RSI zich onder de 70 bevindt. Dit signaleert een krachtige opwaartse trend die nog ruimte heeft om te groeien.

Het 200-Daags Gemiddelde:

Geef de voorkeur aan aandelen die boven hun 200-daags gemiddelde handelen. Dit is een teken van de inherente sterkte van het aandeel.

Maakt het 200-daags gemiddelde tegelijk een nieuwe top dat is dit een bijkomend sterk signaal. 

Nieuwe hoogtepunten:

Aandelen die nieuwe 52-weken hoogtepunten bereiken in combinatie met een sterk Master Momentum zetten zichzelf op de kaart als marktleiders met potentieel voor verdere groei. 

Standvastigheid:

Langetermijnbelegging vereist vastberadenheid. Laat u niet afleiden van korte termijnschommelingen.  U blijft dus best trouw aan uw gekozen strategie.

 

In de praktijk

Op bovenstaande grafiek ziet u onderaan in het rood het einde van nieuwe bodems op het 200 daags gemiddelde en bovenaan de start van nieuwe toppen op het 200 daags gemiddelde.

Vanaf april zit het goed en daarom voldoende reden om het aandeel met aan- en verkoopindicatoren te analyseren.

Op bovenstaande grafiek ziet u de in- en uitstapmomenten.

 

Cirkel 1:
  • Na een mooie stijging in november 2022 ziet u op het 3de binnenvenster een belangrijke trendkeer van het MMT. Het MMT kruist zijn gemiddelde naar beneden en vervolgens wordt het MMT Negatief.
    Beleggers die enkel naar de RSI kijken zijn eraan voor de moeite.  Het aandeel consolideert en het MMT blijft onder zijn gemiddelde.
Cirkel 2:
  • In januari 2023 kruist het MMT opnieuw zijn gemiddelde naar boven en wat later wordt het MMT positief. Tijdens deze fase plaatst u het aandeel op uw favorietenlijstje.
    Op die manier heeft u na enige tijd meerdere kandidaten met een positief momentum maar voorlopig geen krachtig aankoopsignaal.
Cirkel 4:
  • Eind maart heeft u de aankooptrigger: een dip van de RSI richting 30 gevolgd door een snelle stijging van de koers. Een kruising van de MMT met zijn gemiddelde.
    Deze opvolging van triggers betekenen na maanden consolidatie het begin van een nieuwe cyclus.
Cirkel 5:
  • Na een stijging van 70% zijn er in juli 2023 winstnemingen op het aandeel. Het MMT kruist zijn gemiddelde neerwaarts en de RSI daalt onder de 60. Dit is een verkoopsignaal.
Cirkel 6:
  • Tenslotte ziet u in augustus 2023 wederom een combinatie van aankoopsignalen:
    De RSI tikt tegen de 30 en opnieuw volgt een krachtige koersstijging.
    Het MMT doorkruist zijn gemiddelde opwaarts en ten slotte gaat de grafiek doorheen zijn vorige top. Voorzichtige beleggers die in fasen aankopen kunnen bij doorbraak van die top een 2de positie nemen.

 

Besluit
  1. U controleert de grafiek eerst grafisch: opwaartse trend, 200 daags gemiddelde, nieuwe toppen…
  2. Ziet u een interessante fase, zoom dan in en gebruik technische indicatoren.
  3. Door de combinatie van indicatoren met een stijgende trend en nieuwe hoogtepunten, stippelt u een robuuste langetermijnstrategie uit.
  4. Verkiest u te kopen in fasen, bepaal dan duidelijk in uw strategie de voorwaarden dat u koopt en bijkoopt.
  5. Zo is bijkopen in een dalende trend af te raden vermits u dan de allocatie van een zwak aandeel binnen uw portefeuille verhoogt. Met bovenstaande strategie worden aandelen in een dalende trend trouwens onmiddellijk en consequent verkocht.
  6. In een beurs vol variabelen zorgt deze lange termijnstrategie ‘Op en Top’ voor eenvoud, duidelijkheid en succes!


 

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend