Zelden zoveel huiswerk!

TransStock > Analyse > Zelden zoveel huiswerk!
Olie

Oliebeleggers zitten met een punthoofd.  Nooit geziene prijzen.  Met negatief genoteerde  termijncontracten krijgen commerciëlen geld voor olie.   Super,  mocht je ook nog de ruimte vinden om die aangeboden olie te stockeren.

Wie zonnepanelen kocht moet aan zijn lange termijninvestering een aantal jaren toevoegen.  De buurman verwarmt op mazout en doet zaken.  Hij heeft olietrackers gekocht.  Heel veel olietrackers!  De volgende 10 jaar verkoopt hij telkens een deel om daarmee zijn mazouttank op te vullen. Op die manier geniet de buurman de volgende tien jaar van de huidige olieprijs.    En een hoge rendementsketel is ook milieuvriendelijk…

 

Boeing of Viscofan?

Eind februari stond de koers van Boeing 300 dollar.  Viscofan (wereldwijde leverancier van voedingsverpakking) 50 Euro.  Op 19 maart 2020 stond Boeing 90 dollar en Viscofan 47 euro.

Op 24 april, noteert Boeing 135 dollar en Viscofan aan 55 euro.

Kijk eens, Boeing is al 50% gestegen, is hetgene waar veel beleggers naar kijken.  Durf ik vandaag Boeing nog aan te kopen?  Welke waarden zijn nog zo fel gedaald?

Mits wat huiswerk weet u snel welke aandelen standhouden en welke aandelen doorzakken.  Komt er een nieuwe verkoopgolf dan wederom dalen aandelen à la Boeing het felst.

Is Boeing dan een slecht aandeel?  Boeing kent een geweldige reputatie maar de huidige marktsituatie is desastreus voor dit soort aandeel.  De winsten maken plaats voor verliezen en een faillissement dreigt.  De koers houdt daar rekening mee.  Viscofan kreeg van de overheid de toelating om door te draaien want voeding is essentieel.

Om die reden past u zich als belegger aan en daarvoor is het nooit te laat.

 

Hopen biedt geen kans op de beurs

Consequent handelen daarentegen , zowel technisch als fundamenteel is de enige juiste manier.  Viscofan en gelijkaardige aandelen verschijnen automatisch op uw radar wanneer u ’s avonds uw markten analyseert.

Voeg ze toe aan uw favorietenlijstje en koop bij de eerstvolgende dip.  Weliswaar bepaalt u zoals steeds van te voren aan hoeveel u uitstapt mocht de koers toch met de markt mee onderuit gaan.  Uw sterke aandelen zullen op een down day gelukkig ’s morgens geen – 15% maar eerder -3% noteren…

Analyses van een aantal maanden geleden hebben minder waarde want die hielden geen rekening met het coronavirus.  Analyseer daarom zelf, maar houd het eenvoudig.

 

Sterke sectoren en sterke aandelen

In mijn vorige bijdrage schreef ik reeds over de sterkte van gezondheid, goud, uranium en voeding.  Aandelen uit die sectoren blijven presteren en verhoog daarom stelselmatig uw stoploss.

Hierbij nog een opvolging van sectoren die het erg goed doen:

 • Communicatie( Ericsson, Cellnex Telecom..)
 • Online software (Teamviewer, Citrix..)
 • Online verkoop (zoals Amazon, Alibaba..)
 • Tabak (Swedish Math)
 • Speelgoed (Cd Project, Ubisoft)
 • Verpakking van voeding (Viscofan, Svenska Cellulosa)
 • Water (Pennon Group)
 • Online voeding (Hellofresh)
 • Distributeurs van geneesmiddelen (Galenica)
 • Chemicaliën (Lonza, Givaudan, Symrise)
 • Technologie (Iliad, Asml holding)

In Amerika kan JM Smucker’s (confituur en honing) amper de vraag volgen vanwege hamsteren. Citrix, online communicatie publiceerde op 23 april puike resultaten en noteert historisch hoog.  SBA Communications met een link naar 5G schittert op de beurs.  Of een leverancier van medische materialen Danaher noteert ook aan het hetzelfde koersniveau van januari.

Het belang van sectoren en meer bepaald sectorrotatie is belangrijk voor de opvolging van uw portefeuille.  Door regelmatig sectoren met elkaar te vergelijken ziet u deze trendkeer.

Tip! Ziet u dat een bepaald aandeel goed presteert, vergelijk het dan met zijn sectorgenoten.  U krijgt op die manier wederom bevestiging of het al dan niet een uitzondering betreft.  Zo verhoogt u de slaagkans van uw instap.

 


Print Friendly, PDF & Email

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend
2 antwoorden
 1. Vandegaer

  Excellent artikel.
  Nu Trump beslist heeft voor”safety reasons” de Amerikaanse nucleaire ontginning te steunen zijn misschien ook sommige mijnen zeer interessant geworden bv UEC,UUUU…..
  Ook schijnt Goud weer langzaam te stijgen hetgeen het achterblijvende zilver volgens mij een serieuze boost zou kunnen geven.

Laat een reactie achter