In eerdere bijdragen heeft u kunnen lezen over het belang van technische analyse, waarbij indicatoren een centrale rol spelen. Deze indicatoren zijn niet alleen nuttig voor het identificeren van aandelen die aan uw criteria voldoen, maar versnellen ook aanzienlijk uw zoektocht. Zo kunt u efficiënter werken, zonder dagelijks of wekelijks honderden aandelen te moeten doorzoeken.
Voordat u aan uw aandelenselectie begint, is het echter raadzaam eerst de indexen te bekijken. Waarom zou u immers op zoek gaan naar sterke aandelen in een zwakke index?
De recente prestaties van indexen als de S&P500, AEX, CAC, DAX en BEL onthullen interessante patronen. Terwijl de BEL20 worstelt, laten de S&P500 en CAC40 betere prestaties zien.
Om indexen met elkaar te vergelijken, gebruikt u best de relatieve sterkte. Deze methode vergelijkt de prestaties van uw selectie indexen sinds de door u gekozen periode. Bij de start staan ze allen gelijk op 100 procent.
Bovenstaande afbeelding illustreert de prestaties van Amerika, Nederland, Frankrijk, Duitsland en België over de afgelopen 5 jaar. U ziet ook een horizontale zone. Dat is de “COVID-top”.
Eenmaal uw indexen gekozen volgt nu de vergelijkingsanalyse op lange- en korte termijn.
Wat zijn de opvallende punten?
De S&P500 is het sterkst gestegen en bevindt zich dicht bij zijn hoogste punt van eind 2021.
De AEX/CAC/DAX vertonen gelijkaardige prestaties.
De BEL20 is de zwakste van de groep en noteert onder de Covid-Top.
Waar liggen de koersniveaus sinds de hoogste top eind 2021 (-2 jaar):
De S&P500 en de AEX25 noteren onder hun top, de DAX40 zit op gelijk niveau en de CAC40 noteert hoger.
Koersniveau sinds de bodem eind september 2022 (-1 jaar):
De BEL20 noteert 5% vanaf de bodem, terwijl de andere beurzen met zo’n 25% gestegen zijn.
Koersniveau sinds de top van eind juli 2023 (-4 maanden):
De BEL20 staat nog steeds het verst verwijderd. Wederom een duidelijk argument dat u aankopen in een dalende trend best vermijdt. De AEX noteert 5% lager, gevolgd door de DAX en de CAC.
De S&P500 noteert terug nabij zijn top van juli.
Een tweede cruciaal aspect in de indexanalyse is het herkennen van doorbraken door belangrijke weerstandszones en het vinden van steun in kritieke steunzones. Deze zones geven niveaus weer, waarop de koersbeweging van de index een significante verandering kan ondergaan.
De voornaamste steun- en weerstandszones op de CAC-40
Bovenaan: S&P500 versus S&P500 equal weight
Onderaan: MSCI World Idx versus MSCI equal weight
Een derde essentieel element in de analyse van indexen is het begrijpen van het verschil tussen indexen met ongelijke weging, zoals de S&P 500, en indexen waarbij alle aandelen gelijk gewogen zijn, zoals de S&P 500 Equal Weight.
Deze verschillende wegingsmethoden bieden unieke inzichten in markttrends en -gezondheid.
Ook het volgen van small caps indexen, zoals de Russell 2000, is cruciaal voor het verkrijgen van een compleet beeld van de markt. Deze indexen kunnen trends belichten die in grotere indexen niet direct zichtbaar zijn. Ze bieden dus vroege indicaties van marktveranderingen.
Met de aanstaande publicatie van Nvidia’s financiële resultaten ben ik benieuwd naar de impact hiervan op de markttrends. Mede door de ongelijke weging van indexen kunnen resultaten belangrijke aanwijzingen geven voor de toekomstige richting van de markt op korte termijn. Het aandeel Nvidia (Nasdaq) is daar een voorbeeld van.
Een evenwichtige spreiding van uw portefeuille tussen de VS en de EU, met een nadruk op Franse en Duitse aandelen, lijkt op basis van de huidige analyse een verstandige strategie.