Soldaten rond Wall Street!

TransStock > Analyse > Soldaten rond Wall Street!

Dat de beurs geen zekerheid is wordt in het huidig kwartaal wederom bevestigd.  Op die manier leert iedere belegger steeds bij.

Voor een belegger die het slim en voorzichtig aanpakt zijn een aantal regels en methodes belangrijk.

  • Diegene die aan technische analyse doet, maakt gebruik van grafieken en bepaalt zo zijn in- of uitstapmoment;
  • hij of zij die cijfers van bedrijven analyseert, die belegt eerder voor de lange termijn en krijgt de titel fundamentalist;
  • anderen baseren zich meer op wereldwijde gebeurtenissen en macro economische gegevens.

De doemscenario’s zijn niet langer bij te houden en het is op dit moment zoeken naar positief nieuws.  Het enige lichtpuntje dat meer en meer sectoren wederom operatief zijn, wordt tijdens dit schrijven bedreigd met politie én leger op straat.

Wat doet de beurs? De beurs stijgt sinds zijn dieptepunt in maart gezwind verder…

De beurs is inderdaad geen wetenschap en negativisme hoort niet in de bijbel van de belegger. Beurzen zijn meer en meer computer gestuurd en hierdoor gaat het steeds harder.  Zowel naar beneden als naar boven.  En blijven de koersen stijgen, dan keert het sentiment automatisch positief tot euforisch.  Ook soldaten rond Wall Street houden dit fenomeen niet tegen!

Legendes ontstaan doorheen de geschiedenis blijven een feit:

  • Never fight the FED
  • Wall Street climbs a wall of worries

We voegen er aan toe

  • Emoties zijn de grootste vijand van iedere belegger
  • Volg de trend en investeer met het verstand op nul
 
Cruciale zone S&P500

Het technisch plaatje stemt overeen met wat begin 2019 is gebeurd. Net zoals toen, naderen we de cruciale weerstandszone voor de S&P500 beursindex.  Het lijkt er steeds meer en meer op dat officiële instanties al het mogelijk doen om de ultieme bull trap te vermijden. Nieuwe kapitaalinjecties aankondigen rond cruciale weerstandsniveaus is slim.

Wat is een bull trap?

De Bull Trap volgt na de euforie dat beleggers long posities innemen omdat zij ervan overtuigd zijn dat de daling voorbij is. Kort na de euforie volgt de trendkeer met een scherpe koersval.  De koersval wordt veroorzaakt door het feit dat long posities opnieuw verkocht moeten worden waardoor de daling aan snelheid wint.

Weerstanden en Steunen

Op bovenstaande grafiek ziet u de S&P500 beursindex met zijn 200-daags gemiddelde.

U merkt de felle weerstand rond die zone sinds de maand mei.  Eind mei doorbreekt de S&P500 deze weerstand en dat is een erg gunstig signaal voor trendbeleggers én computers.  Die weerstand fungeert nu als steun mocht de beurs opnieuw dalen.

U ziet ook twee horizontale Fibonacci studies.

Links ziet u de correctie van 2019 en rechts de huidige situatie. Een Fibonacci studie geeft in een trendbeweging verschillende niveaus van steun en weerstand op basis van de gouden ratio 1.618.  Ik heb dat eerder beschreven in een andere bijdrage en ik kom daar later nog eens op terug.

2019

Na de daling en de remonte sinds tweede kerstdag 2018 steeg de S&P500 richting het 200-daags gemiddelde, vervolgens tot de 78.6% Fibonacci weerstand.  Na een korte aarzeling keert de trend en werd de steun van 61.8% en het 200-daags gemiddelde getest.  Vervolgens ging de index weer omhoog.

2020

Ook nu nadert de S&P500 diezelfde Fibonacci weerstand en bovendien valt deze weerstand samen we met een belangrijke weerstand uit het verleden.

Hou die zone best in de gaten voor de korte termijn want geraakt de Amerikaanse S&P500 er niet doorheen, dan is een eerste koersval richting 2950 een beter instapmoment.

Instappen rond 2950 punten betekent tegelijk het plaatsen van een stoploss mocht de steunzone 2950 niet standhouden.  Trendbeleggers en computers worden dan immers wederom getriggered met een sell.

Welke aandelen

Des te meer een aandeel na een correctie stijgt, des te sterker het aandeel. Op dezelfde manier als hierboven beschreven kunt u Fibonacci aanwenden en aandelen met elkaar vergelijken.

De S&P500 beursindex noteert tussen de 61.8% en 78.6%. Aandelen met een slotkoers hoger dan hun 78.6% fib niveau zijn dus sterker dan de index (=benchmark).  Die genieten uw voorkeur vermits zij sterker zijn en bij een nieuwe correctie beter standhouden.  U heeft bijgevolg dan meer tijd om te sluiten indien nodig.

Adyen kreeg op Amsterdam het signaal trend kopen aan 901,20 euro (30/04/2020). Zijn vorige top dateert van februari 2020, net voor de crisis dus.  Vandaag noteert de koers 33% hoger aan 1200 euro.  Dit is een schoolvoorbeeld van een aandeel dat kort na het dieptepunt van de crisis onmiddellijk herpakte en de vorige top van februari doorbrak.  

Gelijkaardige voorbeelden zijn Marketaxess (Nasdaq), Dollar General Corporation (Nyse) en Regeneron Pharmaceuticals (Nasdaq).

 


Print Friendly, PDF & Email

 

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend

Laat een reactie achter