Steek een brandstofcel in je portefeuille!

TransStock > Analyse > Steek een brandstofcel in je portefeuille!

Aardbevingen, overstromingen, bosbranden en vulkaanuitbarstingen zijn niet de dingen waar we vrolijk van worden.

Anuna heeft een punt.  Iedereen die met het klimaat bezig is heeft een punt, maar de technologie heeft ons zoveel luxe gebracht dat wonen in een grot met zero emissie definitief voorbij is.

Dezelfde technologie die ons klimaat door onze manier van leven zo heeft aangetast, moet zich nu focussen op klimaatverbetering.  En die komt er!

Politiekers staan onder druk, wetten worden gestemd en propere bedrijven genieten voorrang.
Een probleem zorgt steeds voor een oplossing want zo kennen we de mens.


Steenkolen en aardolie

Beleggers die in de jaren 1900 tot 1960 in de koolmijn industrie investeerden zaten in de prijzen.  Steenkool was immers de voornaamste bron voor verwarming en koken.  Door de industriële revolutie groeide de behoefte aan energie en de mens moest zich aanpassen.  De olie industrie was dé oplossing waardoor nu wereldwijd zo’n 30 miljard vaten olie per jaar verbruikt worden.


Elektriciteit

Windenergie zou volgens Trump teveel dode vogels geven, het ligt vol onder zo’n molen!  Voor zonne-energie moet de zon schijnen. Gas doet de aarde beven in Nederland en uranium heeft ook zijn voor- en tegenstanders.

Ook bestaan er waterkrachtcentrales langs rivieren en kanalen maar ik stelde mij steeds luidop de vraag of al die systemen ooit op mega schaal kunnen doorbreken.  30 miljard vaten is heel wat!

Nu blijkt dat de huidige 20% van het elektrisch energiegebruik fors zal toenemen.  Zo’n 30% à 50% fossiele brandstof nodig voor industrie, transport en huishouding kan namelijk geëlektrificeerd worden.

Treinen zijn inderdaad overgestapt van kolen naar diesel en van diesel naar elektriciteit.  En op het autosalon plaatsen de distributeurs dit jaar hun elektrische wagens niet langer achteraan.  Ze staan vooraan.  Qua vervoer wint de switch van olie naar elektriciteit dus aan snelheid.  En onder druk zal die switch in alle sectoren toenemen.

 

Beleggen in elektriciteit

Bovenstaande energiebronnen voor de aanmaak van elektriciteit bestaan tientallen jaren.  U kunt intekenen via participaties of obligaties. U kunt ook zonnepanelen op uw dak plaatsen of een gasinstallatie in uw wagen.  U bespaart.

 

Maar hoe zit het nu met die batterijen?

Een recente reportage op de VRT toont aan dat batterijen op waterstof de meest milieu- en klimaat vriendelijkst zijn.  Is dit de reden dat het aandeel Tesla (TSLA) sinds oktober verdubbeld is?

De vraag naar batterijen neemt inderdaad exponentieel toe.  Kijk naar het Duitse aandeel Varta (91,70 euro).  Verkoper van alle soort batterijen wereldwijd.  Weliswaar is Varta momenteel in juridisch conflict met een Chinese verkoper, maar het bedrijf neemt wederom 600 personen extra in dienst om aan de vraag te kunnen voldoen.

Sinds het aankoopadvies van TransStock (26/02/2019 aan 36 euro) , noteert het aandeel reeds 155% hoger.

 

Propere batterijen

Tegelijk onder druk van klimaatactivisten moeten batterijen proper worden.  En propere batterijen heb je met waterstof.  Waterstof is een duurzame brandstof die geen CO2 uitstoot bij verbranding.
Bij een batterij op waterstof kan bovendien steeds waterstof en zuurstof toegevoegd worden.  Dat is een groot voordeel t.o.v. een klassieke batterij die in een gesloten omhulsel zit. (=afvalberg)

Via het bedrijf Air Liquide is België dankzij de havens van Gent en Antwerpen wereldspeler in de behandeling van waterstof.  De waterstof van Air Liquide is een residu, bekomen door de verwerking van aardgas.  Dit is goed maar moet dus beter.

En daar is de KU Leuven al flink in gevorderd.  Zij werken aan propere zonnepanelen die waterstof uit zonne-energie produceren.  Het water in de lucht aanwezig, wordt ‘gewoon’ omgezet naar waterstof!  De panelen kunnen bijgevolg eender waar geplaatst worden én zonder connectie met het elektriciteitsnetwerk kan de energie opgeslagen worden in de vorm van waterstof.
En precies die waterstof kan bijgevolg in een brandstofcel omgezet worden naar elektriciteit!

 

Bedrijven actief in deze sector

Bedrijven met een notering op de Amerikaanse beurs zijn (Grafiek 1)

  • Bloom Energy Corporation (NYSE:BE)
  • Ballard Power Systems (Nasdaq: BLDP)
  • Fuelcell Energy (Nasdaq: FCEL)
  • Plug Power (Nasdaq: PLUG)

De productiekost van waterstof daalt en de emissieregels op fossiele brandstof worden strikter.  Bijgevolg wordt de kost van waterstof steeds competitiever. Zo zouden traditionele bussen en bussen op waterstof op een hele levensduur qua energiekost gelijk zijn.

Ballard Power Systems Inc (BLDP) noteert sinds 1995 op Nasdaq. Na jaren investeren en verlies is volgens de CEO, Randy MacEwen, 2019 het jaar van de ommekeer.

Sinds zijn IPO in 2018 heeft Bloom Energy Corporation (BE) in het laatste kwartaal reeds een positieve cash flow.  De uitbodeming sinds september is op meerdere grafieken een feit.
Sinds september 2019 steeg PLUG 96%, BE 119%, BLDP 137% en FCEL 542%.

Binnen Europa zijn o.a. volgende bedrijven actief in deze sector (grafiek 2)

  • Londen: Proton Power Systems Plc (PPS)
  • Londen: Itm Power Plc (ITM)
  • Nordic Stockholm: Powercell Ab (PCELL)
  • Xetra: Sfc Energy (F3C)
Instappen

Bent u nog niet ingestapt, voeg dan de aandelen toe aan uw favorietenlijstje. Overweeg een instap in fazen vanwege een mogelijke correctie na de felle stijging.

De koersen mogen absoluut corrigeren na zo’n stijging.  Wel is het belangrijk dat de algemene trend opwaarts gericht blijft.  Met behulp van een paar steunlijnen en het 200 daags gemiddelde kunt u dat gemakkelijk controleren.

Slechts weinig bedrijven in deze sector zullen slagen en vele zullen komen en gaan. Daarom is de opwaartse trend zo belangrijk.

 

Besluit

Beleggers denken ook aan het klimaat 😉

 


Print Friendly, PDF & Email

 

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend
2 antwoorden

Laat een reactie achter

Recente analyses

Op en Top! deel 2/3
05/10/2023
Op en Top! deel 1/3
23/08/2023
Een Jan-kordaat!
24/05/2023
Met een ETF de wereld rond…
19/04/2023
Uw aan- en verkoop aan banden leggen
Uw aan- en verkoop aan banden leggen!
22/02/2023

Blog

S&P500_PIVOT
S&P 500 – Draaipunt
26/09/2023
Halfgeleiders
21/06/2023
Ratio GDX / SIL
14/06/2023
Uranium
01/06/2023
S&P 500: Back to the past…?
03/11/2022

Activiteiten – Leer beleggen

ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30