Volg beursindex-aanpassingen!

TransStock > Analyse > Volg beursindex-aanpassingen!

Wie over de Amerikaanse beurs spreekt, die kent de Dow Jones Industrial Average.  De index bestaat sinds 1929 en omvat 30 aandelen.  Voor een bredere weergave van de beurs gebruikt u beter de S&P500 beursindex.  Een samenstelling van ±500 bedrijven.

Door de jaren heen zijn een aantal bedrijven zodanig gegroeid waardoor de index meer en meer door een beperkt aantal aandelen beïnvloed wordt.  Dit is namelijk het nadeel van een index gebaseerd op marktkapitalisatie.  Gaat u om die reden op zoek naar een nog bredere index dan is de Russell een oplossing.

De Russell is weliswaar ook een marktkapitalisatie-gewogen index waarbij de grootste bedrijven wederom de meeste invloed op de prestatie van de index hebben.

 

Index berekening en herverdeling

De marktkapitalisatie of beurswaarde van een bedrijf wordt berekend door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de beurskoers.

De herverdeling van de Russel index gebeurt eenmaal per jaar op het einde van de maand juni. In mei wordt de beurswaarde van alle aandelen bepaald en wordt de samenstelling van alle indexen aangepast.

Eind juni 2020 bestond de ‘nieuwe’ Russell 1000 uit 1004 aandelen. Tijdens het jaar zijn er geen aanpassingen meer.  Er komen geen aandelen bij maar er kunnen wel aandelen verdwijnen door overname of schorsing.

 

Russell 1000

De Russell 1000 is een onderverdeling van de Russell 3000 index en bevat de ±1.000 grootste aandelen op basis van marktkapitalisatie.  We spreken over de “large-cap aandelen”.  Deze index vertegenwoordigt momenteel 92% van de Amerikaanse aandelen-marktwaarde.

De Russell 1000 Index wordt dus jaarlijks samengesteld en zorgt er op die manier voor dat nieuwe en groeiende aandelen worden opgenomen.

 

Russell 2000

De Russell 2000 is ook een onderverdeling van de Russell 3000 Index.  Deze Index meet de prestaties van de “small-cap aandelen”.  Het bevat de ±2000 kleinste effecten op basis van marktkapitalisatie.

Het percentage in marktkapitalisatie bedraagt momenteel slechts 10% van de totale marktkapitalisatie van de Russell 3000.

Zoals de Russell 1000 Index wordt deze index ook jaarlijks opnieuw samengesteld om te voorkomen dat grotere aandelen de prestaties en kenmerken van de echte small-caps verstoort.

 

Russell 3000

De Russell 3000 Index meet de prestaties van de ±3.000 grootste Amerikaanse bedrijven en vertegenwoordigt 98% van de belegbare Amerikaanse aandelenmarkt.

De Russell 3000 bevat dus alle bedrijven van de Russell 1000 en Russell 2000 samen.

De zes grootste bedrijven zijn onveranderd gebleven. Microsoft is de grootste, gevolgd door Apple, Amazon, Facebook, Alphabet en Berkshire Hathaway. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er bedrijven met een beurswaarde groter dan 1000 miljard.

De bedrijven van de Russell 1000 hebben een beurswaarde van minimum 3 miljard. De gemiddelde beurswaarde bedroeg 286 miljard in mei.

De bedrijven van de Russell 2000 hebben een beurswaarde tussen de 95 miljoen en 3 miljard. Het gemiddelde bedraagt 1.9miljard.

Hierboven ziet u de vergelijksgrafiek van 3 Russell Indexen

 

Vermits de Russell 2000 slechts 10% van “het kapitaal” vertegenwoordigt ziet u wederom dat een paar sterke grote aandelen de Russell 3000 index vleugels geeft.  De bredere markt doet het minder goed. In februari 2020 maakt de Russell 1000 een hogere top. De Russell 2000 noteert lager dan zijn vorige top.

 

Nieuwkomers

Nieuwkomers in een beursindex worden jaarlijks regelmatig al dan niet verplicht aangekocht door fondsbeheerders of voor etf-opvolging.  Een jaarlijks weerkerend interessant fenomeen voor de actieve belegger op zoek naar opportuniteiten!

Via de beleggingssoftware TransStock importeer ik de selectie ‘Russell3000Add’. (*) Deze selectie bestaat uit de nieuwe toegevoegde aandelen in 2020.

Hierboven het rapport van deze selectie met de procentuele toename

    • sinds 1 jaar
    • sinds de top van februari net voor de corona
    • de top op 8 juni na de index-aanpassing

Het rapport is gesorteerd op de voorlaatste kolom.  Dus sinds de top van februari net voor de corona.  Oordeel zelf of index aanpassingen een meerwaarde voor uw portefeuille kunnen betekenen…

(*) Rechterpaneel TransStock> Favorieten > knop Importeren > Selectie ‘2205 Russell3000Add’ selecteren en knop Importeren klikken.

In TransStock heeft u in de rubriek Markten via “Gewogen Indexen” de samenstelling van de Russell 1000, Russell 2000 en Russell 3000. U vindt zo zeer snel bedrijven op basis van beurswaarde.

 


Print Friendly, PDF & Email

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend

Laat een reactie achter