Vaccin doet knallen

TransStock > Analyse > Vaccin doet knallen

Print Friendly, PDF & Email

 

In mijn vorige bijdrage vernam u over het zijdelings patroon van de Europese voornaamste beursindex EuroStoxx 600. Er was nood aan een trigger en die kregen we!

De bekendmaking van een werkend vaccin stak de lont aan het vuur en de index spurtte 9% hoger.

Opvallend is de valse uitbraak net voor de bekendmaking.  Een valse uitbraak betekent dat de koers door een belangrijke steun valt en korte tijd erna weer boven die steun noteert.  Precies dat fenomeen was mede verantwoordelijk voor die fameuze stijging.  Naast de kopers waren er de verkopers én shorters op aandelen, die hun kar wederom moesten draaien.

 

Met de nieuwe uitbraak noteert de EuroStoxx 600 nu comfortabel boven de 375 punten.  De 400-420 puntenzone ligt weer binnen het bereik.  Dit is de fameuze weestand waar de index in februari voor het eerst in 20 jaar doorheen ging.

Toch waren niet alle aandelen even behulpzaam tijdens deze hausse, een der grootste maandelijkse stijging uit de beursgeschiedenis!  De Stay-home aandelen werden namelijk massaal geruild voor de ‘Non stay at home’-aandelen

Bijgevolg zijn er signalen van een belangrijke sectorrotatie.  Het bovenstaande plaatje illustreert dat duidelijk.  Links de toppers over 1 maand, rechts sinds 1 januari 2020.

Maar naast een procentuele ranking is het aangewezen om indexen regelmatig met elkaar te vergelijken.  Dit kan op meerdere manieren.  Mijn voorkeur gaat hiervoor naar het ratio tussen twee grafieken. De reden daarvan leest u zo dadelijk.  Eerst de basisformule.

 

Ratio tussen twee grafieken

De waarde van index A bedraagt 250 en de waarde van index B 375 op dezelfde dag, dan bedraagt de ratio A/B = 0.6667. Iedere dag wordt dit ratio berekend. Stijgt de waarde van index A procentueel snelller dan index B, dan stijgt de curve.  De curve stijgt ook als de index A minder snel daalt dan index B.  Een stijgende curve duidt dus niet steeds op stijgende koersen.

 

Linksboven : het ratio van de technologie sector tov de beursindex SP500.

Rechtsboven: het ratio tussen de sector energie en de beursindex SP500.

 

Ratio en het chartisme

Het plaatje wordt nog duidelijker wanneer u het ratio van beide sectoren neemt.

 

Bovendien is het een feit dat het chartisme eveneens voortreffelijk werkt op ratio grafieken.

De steun- en weerstandszones, aangeduid in het geel, geven de koersdoelen.  Sinds de top op 6 november presteert de energie 35% beter dan de technologie!

Toch is er nog steeds geen definitieve trendomkeer (=sectorrotatie) op basis van deze ratio-grafiek, de exponentiele curve en de vrij korte correctieperiode.

Bijgevolg is het de volgende weken uitkijken of de huidige horizontale steunzone al dan niet standhoudt…

Print Friendly, PDF & Email
Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend
2 antwoorden

Laat een reactie achter