S&P500 technisch bekeken

TransStock > Blog > S&P500 technisch bekeken

Beurzen staan wereldwijd 10% of meer lager dan een week geleden.  Houden we er rekening mee dat het nieuws omtrent het ‘corona-virus’ al maanden bestaat, dan is de plotse trendkeer voor veel beleggers toch onverwacht en buitengewoon hevig.

Na de forse stijging van de voorbije maanden was de beursindex toe aan een consolidatie of correctie.  Gebruikelijk duurt zo’n correctie tijdens een opwaartse trend een aantal weken of maanden.

200 daags gemiddelde

De voorbije week doorbrak de S&P 500 beursindex, de trendsetter voor aandelen wereldwijd, echter zowat elke steun, alsmede het 200-daags glijdend gemiddelde (of 55 weeks – de paarse lijn).

Vooral dat laatste is niet goed en zet veel computer-trading-programma’s in werking met het commando “SELL”.

Het 200-weekgemiddelde ligt rond de 2600 punten en bij hevige correcties zoals in 2016, 2018 wordt dat gemiddelde al eens getest.

Zoals aangeduid op de grafiek ligt heel veel steun tussen 2850 en 2900 punten.  Ook Fibonacci handelaars zien daar het 50% en 61,8% steunniveau. Het is maw uitkijken of dat niveau standhoudt.

Zolang de onzekerheid omtrent de impact van het coronavirus blijft duren, zal elk koersherstel   opnieuw afgestraft worden.  Het is dan ook belangrijk dat de markt hierover snel geïnformeerd wordt.  Of nog beter, dat er een oplossing voor het corona-virus gevonden wordt.

China

Vanuit China krijgen we wel gunstigere signalen, vanuit de rest van de wereld verhoogt echter het negativisme.

De meeste bedrijven kwamen de voorbije maanden met goede resultaten maar in sommige sectoren, voornamelijk actief in China, zien we de bui hangen. De Belgische brouwerij Anheuser Inbev bijvoorbeeld, zag zijn verkoop in China drastisch terugvallen.

Ziet u voorlopig geen oplossing omtrent het corona-virus, dan kan een stap opzij, tot zolang de crisis duurt, veel emoties uitsluiten: van winst nemen is nooit iemand armer geworden.

Anderzijds kunnen de vooropgestelde steun- en weerstanden u helpen bij uw beslissing voor uw belegging op de wat langere termijn.


Print Friendly, PDF & Email

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend

Laat een reactie achter