Heeft de markt zijn bodem bereikt?

TransStock > Analyse > Heeft de markt zijn bodem bereikt?

Van de nieuwsberichten die ons dagelijks bereiken word je niet vrolijk.  We kenden betere tijden.  Gelukkig leert de geschiedenis ons dat na regen de zon schijnt en vroeg of laat is het zover.

Beleggers kijken vele maanden vooruit  en wensen zekerheid.  Het is dat laatste wat nu ontbreekt en het is daarom belangrijk dat de markt elementen zoals energie, schulden, inflatie en de rente kan inschatten.  Fundamenteel zijn er zoveel variabelen dat ik daarom grafieken verkies want dat is het resultaat van al die variabelen samen.

 

Het sentiment

Na de failure van 2620 punten – zie ook bijdrage april 2022- noteert de Amerikaanse S&P500 beursindex 1000 punten onder zijn topniveau van 2021.

Houdt u rekening met het rode sentiment en het 200-weekgemiddelde dan noteert de index nog 8% boven zijn belangrijkste magische steun van 3500 punten.

Europa doet het beter en noteert boven zijn bodem van vorige maand.  Die bodem lag op 400 punten.  U herinnert zich dat die vroegere weerstand van 400 punten pas na 20 jaar kon overwonnen worden.  Een test van zo’n belangrijke weerstandszone zien we dikwijls in een opwaartse beweging.

U merkt bijgevolg dat zowel Europa als Amerika 8% boven hun voornaamste steun noteren.
Een doorbraak doorheen deze niveaus is technisch bijzonder negatief en zie ik niet graag gebeuren.

 

Sectoranalyse

De huidige beursperiode is ideaal om toppen en bodems van de verschillende sectoren met elkaar te vergelijken.  U doet dat best over verschillende perioden en sinds een belangrijke algemene marktbodem.

Op grafiek 2 ziet u de prestaties van de vijf sterkste en de vijf zwakste sectoren over een periode van 3 maanden en 1 maand.  De sector energie noteert nog steeds bovenaan.

Controleer vervolgens de prestaties van de bedrijven binnen deze sector.

De vooruitzichten voor de energie sector blijft gunstig en met de huidige energieprijzen horen een aantal van dit soort bedrijven sinds lang in ieders portefeuille.  Bovendien kennen vele van deze bedrijven een  hoog dividendrendement.

Op dezelfde manier controleert u de bedrijven uit de telecomsector die dus ook goed presteren.

 

Besluit

Beursindexen zijn wereldwijd op zoek naar een bodem.  De correctie is krachtig en toppen liggen steeds lager.  Na een daling volgt vroeg of laat een belangrijke heropleving.

Het is dan uitkijken tot waar de markt herstelt en of de mark het dalend patroon kan keren.

Kleurt het sentiment groen dan is de meerderheid van aandelen technisch positief.  Gebruik dan uw cash die u heeft opgebouwd tijdens de daling want met een postief sentiment heeft u wederom de grootste slaagkans op de beurs.

 


Print Friendly, PDF & Email

 

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend

Laat een reactie achter