Correcties op de beurs bieden kansen!

TransStock > Advies > Correcties op de beurs bieden kansen!

Nu aandelen wereldwijd worden afgestraft zou je voor minder de handdoek in de ring gooien.  Toch is het belangrijk als belegger het hoofd koel te houden.  U investeert immers voor de lange termijn.  Het resultaat op het einde van het jaar is van minder belang.  Elke correctie biedt kansen en de correctie vanwege de corona-crisis is hierop geen uitzondering.

Bedrijven zoals Volkswagen die 2,2 miljard $ per week verliezen zijn bedrijven die vroeg of laat presteren maar dat verlies is er, en zal lang blijven nazinderen.  Dit soort bedrijven koop ik liever bij een deftig consumentenvertrouwen.

 

Goud

Zoals steeds zoekt u de sectoren die sterk blijven.  Goud (grafiek boven = goudprijs in Euro) doet het uitstekend al kende die ook een fameuze dip om nadien weer op te veren.

Goudmijnaandelen (bijvoorbeeld Barrick Gold Corporation – 26,89 CAD) zullen op termijn profiteren van een stijging van de goudprijs.

Anderzijds is het veiliger om regelmatig fysiek goud bij te kopen.  Ook wanneer er geen crisis is.  Op die manier heeft u een gemiddelde aankoopprijs gespreid over jaren.  In feite is het zelfs beter om tijdens het dieptepunt van de crisis wat goud te verkopen om later weer goedkoper aan te kopen.

 

Uranium

De prijs van uranium is vanwege de crisis op een week met 15% gestegen.  Uraniumbedrijven kunnen niet meer de capaciteit leveren vanwege de sluiting van een aantal vestingen.  Er dreigt een uranium tekort op korte termijn.  Nutsbedrijven, een sector die ook goed standhoudt, gaan hogere aankooptarieven voorgeschoteld krijgen!

Uranium Participation (3,70 CAD) is een Canadees bedrijf dat uranium koopt en verkoopt en profiteert daarom rechtstreeks van een stijging van de uraniumprijs.

 

Andere sectoren

Ook de sector ‘persoonlijke- en huishoudproducten’ zal de crisis goed doorstaan.

Anderzijds zijn ‘voeding & drank’ ondertussen weggezakt naar de 8 st  plaats sinds 1 januari 2020 (zie tabel hierboven).  Het verschil met de financiële crisis van 2008 is immers groot.  Toen bleef de horeca open! 

Een bedrijf zoals Lotus (voeding) of Anheuser Inbev (drank) zullen het mijn inziens tijdens deze crisis erg moeilijk hebben.  Andere bedrijven binnen dezelfde sector leveren nog wel aan de voedselketen, maar toch beschouw ik deze sector in deze crisis minder defensief dan gebruikelijk.

 

Gezondheidssector

De sector die de beste kansen heeft en ook bovenaan presteert is de gezondheidssector.

De schattingen over hoe lang de crisis nog gaat duren lopen van 3 maand tot 1 jaar.  De gezondheid van de ganse bevolking staat onder druk.  Niet enkel de corona-patiënten, maar ook gezonde personen worden geconfronteerd met deze gezondheidscrisis.

De farmaciesector draait overuren om de bevolking van de nodige medicijnen te voorzien.  Slaagt een farmaciebedrijf zoals Abott Laborities er bovendien in om baanbrekend werk te verrichten naar aanleiding van de corona-crisis dan stijgt die waarde met 20%, terwijl andere aandelen in het rood noteren.

In tijden van crisis is het menselijk dat zo’n bedrijf de technologie dan niet enkel voor zich houdt en doorgeeft aan concurrenten om de ganse bevolking zo snel mogelijk te helpen.

Een ander bedrijf zal een medicijn tegen corona uitvinden en ook is de kans groot dat het vaccin gevonden wordt (Johnson & Johnson).

Vermits het grote aantal farmaceutische bedrijven, ligt het voor de hand om tijdens deze corona-crisus voor een ETF (Exchange Traded Funds/Tracker) te kiezen.

De ETF MSCI World Healthcare (WHEA – 33,95 Euro – Euronext Amsterdam) kent voldoende volume, voldoet aan de MIFID 2 regels qua aankoop/verkoop en biedt bijgevolg kansen op lange termijn.

De koers-winstverhouding staat momenteel op 14,8. De boekwaarde op 3,4 en de dividend Yield = 2,06%

WHEA repliceert 146 farmaceutische bedrijven waarvan 67% uit Amerika en 10% uit Zwitserland.  Via deze link heeft u alle informatie

 

Hierboven de performance van 3 farmacie trackers tegenover de algemene MSCI-World Index.

Technisch is de kans groot dat na de stijging, bodems wederom getest worden.  Overweegt u een investering in de farmacie dan is het daarom interessant om uw instap te spreiden. Met name hevige correctiedagen zijn dan ideale instapmomenten.

Eenmaal de crisis voorbij heeft u op die manier een participatie in een sector die omwille van de corona-crisis in feite weinig mocht inboeten. 

De ETF MSCI World Healthcare bestaat immers enkel uit bedrijven om wereldwijde gezondheidsproblemen op te lossen…


Print Friendly, PDF & Email

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend
2 antwoorden
  1. Reynold Vanden Weghe

    Tot hiertoe houd ik elke maand op een zaterdagnamiddag beurssessie met tal van vrienden en bespreken we op een groot scherm de toestand van aandelen aan de hand van Transstock. Corona heeft ons momenteel gestopt. We hopen binnen kort terug aan de slag te gaan. Zonder Transstock tasten we in het duistere. IK lees altijd aandachtig uwe boodschappen.

Laat een reactie achter