Bent u klaar voor de nieuwe hausse?

TransStock > Analyse > Bent u klaar voor de nieuwe hausse?
Bent u klaar voor de nieuwe hausse?

Nu de Amerikaanse en Europese beursindexen tegen hun historische weerstand noteren is het hoogtijd om sectoren én aandelen te analyseren.

Slaagt de doorbraak en zijn we weer vertrokken voor een hausse van een aantal weken of langer dan is uw huiswerk voorbij.  Op dat moment zijn uw aandelen immers geselecteerd en volstaat het dagelijks controleren van de opwaartse trend.  Hoe beter uw keuze hoe minder huiswerk nadien.

 

Dalers of Stijgers

Gelooft u nog steeds dat u goedkope aandelen moet kopen? Aandelen die ooit wel eens gaan stijgen want fundamenteel is er niets mis mee.. want dat beweert men toch.

Het tegendeel is echter waar.  Met aandelen die laag staan lopen de zaken niet goed.

Vergelijk het met een villa die u kunt aankopen tegen een ongeziene interessante prijs. U gaat op zoek en u vindt ongetwijfeld de redenen waarom die villa zo goedkoop geprijsd staat.

En toch lukt dat vaak met beleggers want goedkoop geprijsde aandelen zijn geliefd.

Wat zijn de elementen waardoor de grote investeerders – de grote kapitalen dus – ontbreken, om de weg naar boven in te zetten?

En typisch met dit soort bedrijven.. wanneer er een bericht verschijnt zoals ‘de vooropgestelde groeiverwachting…’ dan krijgt u wederom de zoveelste minimum -20% koerscorrectie.

Beleggers zitten namelijk op de rand van hun stoel met dit soort bedrijven en hopen op een gunstig bericht.  Elke berichtgeving wordt maw massaal opgevolgd.  Bedrijven in een opwaartse trend krijgen zelden een pandoering na minder goede resultaten.  Dikwijls weet de koers bovendien te herstellen omdat niet iedereen ervan overtuigd is dat de trend daadwerkelijk keert.

Bijgevolg heeft u veel meer tijd om dit soort aandeel met een gouden handdruk vaarwel te zeggen.

 

Sectoranalyse

Hou het best eenvoudig en controleer dezer dagen welke sectoren ervoor zorgen dat beursindexen zo hoog zijn geraakt.  Welke aandelen noteren tegen hun hoogste koers? En welke aandelen staan in de startblokken om de index doorheen hun historische weerstand te krijgen?

Dit zijn geen olieaandelen.  Want waren die niet aanwezig dan was de index al lang door de weerstand.  Zij verhinderen dat!

Vergelijk sectoren op korte en op lange termijn.

Welk vijf sectoren presteren sinds 1 januari het sterkst?

De tabel linksboven geeft drie groene driehoekjes voor bouw, industrie en chemicaliën.  Dat betekent dat deze sectoren zowel op korte als op lange termijn goed presteren.

Controleert u tegelijk de ranking op 1 maand (klik op het streepje onder de tabel) , dan ziet u ook de auto-industrie verschijnen.  Rekeninghoudend dat die sector de vorige jaren klappen kreeg, plaatst u die dus ook best op uw favorietenlijstje.

 

Hoe kiest u uw favoriete sectoraandeel?

Bouw, dan denken vele beleggers aan het Belgisch bouwbedrijf CFE.  En omdat men ooit een les technische analyse heeft gevolgd laat men daar vervolgens de RSI of MACD op los.

Zo werkt het dus niet en kijkt u naar CFE op grafiek 1,  dan ziet u dat zijn dalende trend er zeker niet voor zorgt dat de bouwsector piekt. We kunnen hooguit spreken over een technische heropleving.

Gebruikt u daarentegen de befaamde technische TopPiX analyse, dan merkt u precies welke industriële waarden ervoor zorgen dat de bouwsector zo goed presteert.

Op grafiek 2 ziet u de vergelijking van het bouwbedrijf CFE met de sterkste Europese bouwbedrijven.  Links op de grafiek, worden de aandelen gelijk gesteld aan 100% en vervolgens ziet u de onderlinge afwijking over een periode van zes maanden.

Skanska, Bouyes, Wienerberger en Crh maken de ene na de andere top.  Zijn een aantal bouwbedrijven u minder bekend?  Dáárvoor dient Internet en twijfel niet, ze maken allen deel uit van de algemene Eurostoxx 600 beursindex.  CFE is trouwens te klein en doet dat niet.

Skanska noteert 26% hoger dan CFE op amper 6 maanden tijd. Dat is 52% op jaarbasis.

 

TopPiX analyse Technologie

De TopiX Analyse Technologie toont u de prestatie van Asm International tegenover andere technologie bedrijven.  Het aandeel maakt nieuwe toppen terwijl de algemene beursindex nog twijfelt.

ASM international kreeg via de beleggingssoftware TransStock  het advies trend kopen op 3 april aan 52,08 euro (Zie grafiek 1 rechts).  Het aandeel is ondertussen verdubbelt en noteert nu aan 101,60 euro.

Vroeg of laat komen er dalende winstverwachtingen en zal de trend keren.  Zolang het bewijs van een trendkeer ontbreekt blijft het aandeel steevast in portefeuille.

Het zijn namelijk dit soort aandelen die ervoor zorgen dat kleine verliezen van foutieve aankopen geneutraliseerd worden.

Maar houdt u die kleine verliezers bij omdat u uw stoploss negeert dan worden die kleine verliezen zodanig groot dat ook een Asm International uw portefeuille niet langer recht houdt…

 

Uit dit artikel onthouden we vijf elementen uit de technische analyse die ons helpen om succesvol in aandelen te beleggen:
  • Maak uw huiswerk vóór een nieuwe potentiële uitbraak van de beursindex;
  • ga op zoek naar de best presterende sectoren;
  • doe technische analyse op de sterkst presterende aandelen uit die sector;
  • ken uw mogelijk verlies en bepaal het stoploss niveau vóór aankoop;
  • behoudt uw sterk presterende aandelen zolang de trend opwaarts gericht blijft.
 
Lessenreeks

Mechelen “Beleggen voor iedereen”


Print Friendly, PDF & Email

 

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend

Laat een reactie achter

Recente analyses

Op en Top! deel 2/3
05/10/2023
Op en Top! deel 1/3
23/08/2023
Een Jan-kordaat!
24/05/2023
Met een ETF de wereld rond…
19/04/2023
Uw aan- en verkoop aan banden leggen
Uw aan- en verkoop aan banden leggen!
22/02/2023

Blog

S&P500_PIVOT
S&P 500 – Draaipunt
26/09/2023
Halfgeleiders
21/06/2023
Ratio GDX / SIL
14/06/2023
Uranium
01/06/2023
S&P 500: Back to the past…?
03/11/2022

Activiteiten – Leer beleggen

ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30