Doet-ie ‘t of doet-ie ’t niet!

TransStock > Analyse > Doet-ie ‘t of doet-ie ’t niet!

De Amerikaanse index S&P 500, trendsetter voor aandelen wereldwijd, flirt wederom met zijn hoogste koers ooit.  Amsterdam, Parijs en Zurich maken nieuwe toppen of staan er dicht tegen. De andere beurzen moeten spurten om de achterstand in te lopen.

Hierdoor krijgen we de zoveelste déjà-vu op de Stoxx Europe 600 beursindex (SXXP):

  • hoogste koers in 2000: ±405
  • hoogste koers in 2007: ±400
  • hoogste koers in 2015: ±415
  • hoogste koers tussen de periode mei 2017 en oktober 2019 : ±400 : 8maal getest!
Breadth indicatoren

Een echte doorbraak van de EuroStoxx 600 wordt gerealiseerd wanneer alle beursindexen en best zoveel mogelijk sectoren meewerken.  En precies daar knelt het schoentje de voorbije jaren en bijgevolg hield de weerstandszone rond de 400 punten nu bijna 20 jaar stand.

Een beursindex is een gemiddelde van een welbepaalde lijst aandelen. Hoe meer aandelen het goed doen, of hoe meer aandelen tegen hun hoogste koers noteren, hoe beter de index bijgevolg presteert.

Door alle aandelen van die lijst te controleren kent u het aantal aandelen en de sectoren die de index doen stijgen.  Dit is tijdrovend en daarvoor gebruikt u best breadth indicatoren.

De meest gekende breadth indicatoren zijn de dagelijkse gegevens met het aantal stijgers en dalers, alsook  het aantal nieuwe toppen en nieuwe bodems van aandelen sinds het voorbije jaar.

Dit soort breadth indicatoren kunt u via software ook uitbreiden met het aantal aandelen boven het 50 daags gemiddelde. Of ook bijvoorbeeld het aantal aandelen met een hoge of lage rsi. 

Op die manier is uw analyse omtrent mogelijke doorbraak nauwkeuriger en kunt u de toppen uit het verleden vergelijken met de huidige top.

 

Toepassing op de S&P500 vs 200sma

Een onmisbaar gemiddelde voor een trendbelegger en dus steeds op één van uw schermen verschijnt, is het 200 daags rekenkundig en/of het 200 daags exponentieel gemiddelde.

  • Het rekenkundig gemiddelde, afgekort 200-sma,  is de som van de 200 laatste slotkoersen, gedeeld door 200.  Dit gemiddelde geeft dus evenveel gewicht aan alle 200 dagkoersen.
  • Het exponentieel gemiddelde daarentegen, afgekort 200-ema, geeft meer gewicht aan de laatste koersdata en reageert daardoor iets sneller op recente koerswijzigingen.

Mijn voorkeur ging steeds naar het exponentieel gemiddelde omdat ik recente data belangrijker beschouw dan data van 200 beursdagen geleden.  Maar vermits de computers op Wall Street eerder op het 200 daags rekenkundig gemiddelde reageren, kijk ik naar beide.

Het is belangrijk dat de koers van het aandeel boven het 200-daags stijgend gemiddelde noteert. Dit is de uitgangsbasis voor een trendbelegger.

Op grafiek 1 ziet u bovenaan de Amerikaanse beursindex S&P500, met eronder het verschil tussen het aantal aandelen boven en onder het 200-sma.

 

Noteert de beursindex aan zijn hoogste koers dan verwacht je dat de meeste aandelen sterk presteren en bijgevolg boven die 200-sma noteren.

U merkt met bovenstaande grafiek dat dit momenteel niet het geval is. De stieren geloven in een verdere stijging van de index.  De beren daarentegen verwijzen naar deze verzwakking en zijn van mening dat de stijging daarom ten einde loopt.

Om die reden is het interessant om grafiek 1 verder te analyseren.

Analyse van bovenstaande breadth indicator
  • De nullijn is het belangrijkst!
    Daalt bovenstaande breadth indicator onder nul dan volgt een beursdaling;
  • boven de nullijn blijft de opwaartse hoofdtrend intact;
  • stijgt de waarde boven de 200 zone dan stijgt de beursindex het felst;
  • maar eenmaal rond de 400 zone volgen doorgaans winstnemingen.

Het huidig niveau is bijgevolg neutraal, de beren hebben geen punt.  Dit betekent wekelijks opvolgen en het stoploss niveau van de aandelen in portefeuille verscherpen wanneer deze breadth index rood kleurt.

 

Toepassing op de SXXP vs 200sma

Doet u dezelfde oefening met de Europese aandelen van de Stoxx Europe 600, dan verkrijgt u een gelijkaardige conclusie.

Gebruikt u anderzijds een leading indicator zoals de rsi ipv een lagging indicator zoals het rekenkundig gemiddelde, dan zijn toppen en bodems krachtiger afgelijnd.  Ook de kering van de nullijn op de breadth indicator ligt dichter bij de top op de koersgrafiek.

De bear market van 2008 tot 2009 is dankzij bovenstaande breadth indicator fijn afgelijnd.

 

Gewogen Indexen vs gelijk gewicht

De meeste beursindexen zijn gewogen en dat betekent dat ze gebaseerd zijn op de marktkapitalisatie van de aandelen binnen de index.  Voorbeelden zijn: S&P500, FTSE100, SXXP,BEL20, …

Aandelen met de grootste marktwaarde hebben bijgevolg een grotere invloed op de index.

Daarnaast bestaan er ook prijs-gewogen indexen zoals de Dow Jones en de Nikkei 225. Aandelen met de grootste koers hebben dan weer een groter gewicht.

De gewogen methode heeft een grote inpakt op beschreven breadth analyse want tien procent van de grootste (gewogen) aandelen van zowel de S&P500 als de Eurostoxx 600 vertegenwoordigen reeds vijftig procent van de beursindex.

Anders geformuleerd:

Stijgen de 50 grootste aandelen volgens marktwaarde met 10% en dalen de 450 andere aandelen met 10%
dan is het resultaat 0%

 

Is het dan niet verstandiger om equal weight indexen te gebruiken?

Investeert u hoofdzakelijk in ‘grote’ waarden kijk dan vooral naar de signalen van deze trendsetters.

Het verschil tussen de gewogen EuroStoxx 600 en equal weight EuroStoxx 600 beursindex

Investeert u echter in de brede markt dan maakt u ook best gebruik van equal weight indexen.

De signalen zijn meer uitgesproken (zie grafiek 3) en bijgevolg sneller herkenbaar.

En dat is wederom een voordeel voor de instap én bescherming van uw beleggingsportefeuille…

 


Print Friendly, PDF & Email

 

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend
1 reactie

Laat een reactie achter