Is kennis de meest waardevolle grondstof op aarde?

TransStock > Analyse > Is kennis de meest waardevolle grondstof op aarde?

December is de feestmaand van het jaar die mensen bij elkaar brengt.  Ook voor veel beleggers is december belangrijk en dan wel om een andere reden.

Wat is de return sinds een jaar geleden en werd de verwachte vooruitgang geboekt?

Aandelenbeleggers die rekenen vanaf 31/12/2018 zullen tevreden zijn want precies een jaar geleden kregen beurzen klappen.  Doe je dezelfde berekening voor de Bel-20 beursindex over 2 jaar, dan kom je in plaats van een forse winst op -3% verlies!

Returns vanaf een zekere datum zijn dus relatief.  Het is belangrijker te weten of uw portefeuille al dan niet de goede waarden bevat.  Bevat uw portefeuille de aandelen die procentueel mee genieten wanneer de beurs stijgt?

Aandelen die dalen terwijl de beurs stijgt zijn mijn inziens geen goede waarden en worden bijgevolg best vervangen.

 

Grondstoffenwereld

In de grondstoffenwereld was 2019 een goed jaar voor de edele metalen.  Toch blijft die sector al 10 jaar achterwege en is een kentering in 2020 mogelijk.  Niet enkel statistisch gezien verhoogt de kans maar ook technisch vertoont deze sector uitbodeming.

Dit betekent hoop voor diegene die de gekende aandelen Rio Tinto, BHP Group, Anglo American of  ArcelorMittal… in portefeuille heeft.

Wie ze niet heeft is beter af en koopt wanneer de grondstoffensector beter presteert dan de algemene EuroStoxx 600 beursindex.

De grondstoffensector (Basic resources) is breed en bevat bedrijven die grondstoffen ontginnen,  verwerken of er een half afgewerkt product van maken.

Er zijn bedrijven actief in papier, ijzer of non-ferro, er zijn de edele metalen en de zeldzame metalen. Ook kolen, diamanten en uranium behoren tot deze groep.
De mastodonten van deze sector zijn vaak actief in verscheidene deelgebieden.

 

Enkel voor actieve beleggers

Aandelen uit de grondstoffensector zijn erg cyclisch.  Dat betekent opvolgen en dus enkel behouden zolang de opwaartste trend intact is.  Anderzijds van bijvoorbeeld een technologie- of immobedrijf kunt u spreken van een tijdelijke inzinking.  Tenzij u 10 jaar daling of langer van de grondstoffenprijs tijdelijk noemt, is deze sector van beleggen dus enkel weggelegd voor de actievere belegger.

Een belegger in grondstoffen verkoopt wanneer hij merkt dat de trend keert.  En om dat te weten kijkt hij niet enkel naar het aandeel maar eerder naar de prijs van de grondstof zelf.

Goudmijnaandelen stijgen omdat de goudprijs stijgt. Welke goudmijnaandelen bij een stijging van de goudprijs het meest profiteren komt dus op de tweede plaats.

Palladium en uranium

Analyseert u de grafiek van palladium dan is er bijkbaar een groot tekort en van uranium een groot overschot.  Betreffende uranium is een Amerikaans team aan het werk om President Trump te informeren of het nodig is en desgevallend, hoe hij de Amerikaanse uranium bedrijven kan helpen.

Cameco blijft overeind niettegenstaande de historisch lage uranium prijs maar het Amerikaanse Energy Fuel zou mits een gunstige beslissing van Trump het meest profiteren.  Bovendien verkopen zij als enig Amerikaans bedrijf naast uranium ook vanadium.

 

Goud en zilver

Goud, zilver, nikkel en ijzer consolideren op een hoger niveau dan in 2018.  Het is uitkijken of zij de hausse kunnen verderzetten.  Voor goud, presteren Kirkland, Coeur d’Alene en Harmony sterk.  Voor zilver zitten First Magestic en Pan American Silver in de lift.

 

Koper

Koper, de kanarie van de koolmijn, lijkt uit te bodemen en dat betekent een betere economie.  Koper is immers dé grondstof nodig In alle takken van de industrie.

Sinds de bodem van koper in oktober 2019, noteert het Amerikaanse Freeport MCMoran (FCX) 54% hoger.  Het aandeel is één van de grootste spelers ter wereld met gigantische koerswinst indien de koperprijs zijn prille hausse in 2020 kan verderzetten.  De besprekingen tussen Amerika en China zijn belangrijk voor koper.

Ook het kleinere Southern Copper (SCCO), Hudbay Minerals (HBM) en Ero Copper (ERO) presteren goed in deze sector.

Zeldzame materialen

Zeldzame materialen kregen een tijdelijk boost wanneer China de uitvoer ervan dreigde stil te leggen.  Wat later ging de storm in 2019 weer liggen.

Toch presteert het kleinere Canadese bedrijf NioCorp (NB) uitstekend sinds de CEO van het bedrijf het einde van de tunnel voorziet.  Het aandeel noteert sinds de bekendmaking in november reeds 62% hoger aan 0.82 CAD.

Ik wens u vrolijke eindejaarsdagen en een gelukkig en succesvol 2020!


Print Friendly, PDF & Email

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend

Laat een reactie achter

Recente analyses

Op en Top! deel 2/3
05/10/2023
Op en Top! deel 1/3
23/08/2023
Een Jan-kordaat!
24/05/2023
Met een ETF de wereld rond…
19/04/2023
Uw aan- en verkoop aan banden leggen
Uw aan- en verkoop aan banden leggen!
22/02/2023

Blog

S&P500_PIVOT
S&P 500 – Draaipunt
26/09/2023
Halfgeleiders
21/06/2023
Ratio GDX / SIL
14/06/2023
Uranium
01/06/2023
S&P 500: Back to the past…?
03/11/2022

Activiteiten – Leer beleggen

ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30