Belgische beleggers verdienen meer dan Amerikaanse!

TransStock > Analyse > Belgische beleggers verdienen meer dan Amerikaanse!

De AEX steeg in het eerste kwartaal met 6.20%. De Bel20 met 5,15%. En dat is beter dan de Amerikaanse S&P500 index (+4,65%). Het verschil is klein maar het toont aan dat investeerders opnieuw meer interesse voor Europa hebben. Zie ook de laatste bijdrage ‘België schiet wakker’. Komt dit door de harde taal van Amerika? Ik denk het niet, want dan zou Turkije er veel harder aan toe zijn.

Hoe diep snijdt Erdogan in de portemonnee?

Lees ik toevallig dat de radicale koers van Erdogan de Turkse economie pijn doet. Ook lees ik “Erdogan treft de Turken in hun portemonnee.

Ik controleer de Turkey ISE National 100 beursindex en stel vast dat die sinds 1 januari reeds 14.40% hoger noteert! (Zie ook de tabel hierboven). Tijdens dezelfde periode is de wisselkoers van de Lira tegenover de Euro slechts met 4,65% gedaald.

Op termijn kan de harde taal van Erdogan de economie schaden, maar investeerders bekijken dit momenteel anders. Analyseer en oordeel daarom steeds zelf.

Hoe krijg je de beurskudde in beweging?

Een mogelijke “val van de regering” deed dertig jaar geleden de Belgische beurs pijn en een vakbondsactie was voldoende voor een deftige beursstress. Vandaag bombarderen de Verenigde Staten 59 Tomahawk-kruisraketten op een Syrische luchtmachtbasis en de beurs doet gewoon zijn ding. Terroristische aanslagen en de dreigende oorlogstaal van Putin en Noord Korea lijken onbelangrijk.

Meer dan ooit, is de “Trend is Your Friend” het voornaamste. De beurskudde zal draaien, maar wanneer en waarom is niet te bepalen. Stap je te vroeg uit de beurs dan kun je de index niet kloppen. Diegene die begin 2017 short posities namen, zitten reeds met een verlies van vijf procent. Overweeg daarom enkel shortposities wanneer de beursindex lagere toppen maakt.

Interessante Bel20 aandelen

Met beurzen die goed presteren is het belangrijk om over aandelen te beschikken die het beter doen dan de beursindex.

Op grafiek 2 ziet u de TopPiX van de Bel20 waarden met een minimale relatieve sterkte van 110%. Dat zijn dus aandelen die minstens 10% beter presteren dan de Bel20 beursindex. Tegelijk heb ik het elektronica aandeel Barco toegevoegd. Het aandeel laat enkel Galapagos aan zich voorbijgaan. De technologie sector doet het goed en binnen die sector draait Barco op volle toeren.

Barco stagneerde vier jaar in een nauwe marge tussen 50 en 65 euro. Op 18 juli 2016 doorbrak het aandeel de weerstand van 62 euro. Dankzij de doorbraak, kreeg het aandeel het advies trend kopen aan 62,28 euro. Hoe langer het zijdelings kanaal hoe interessanter zo’n uitbraak.

Elk nieuw koersdoel wordt nu bepaald door een oude steun en weerstand uit het verleden. U ziet dat duidelijk op de lange termijngrafiek aan de linkerkant.

Het is interessant om de aandelen van uw portefeuille op dezelfde manier te vergelijken met de Bel20 beursindex. Want enkel wanneer ze beter presteren kunt u de Bel20 tegen 31/12/2017 kloppen.

Laat een reactie achter