Belegt u voor de lange- of voor de korte termijn?

TransStock > Analyse > Belegt u voor de lange- of voor de korte termijn?

Regelmatig wordt ik uitgenodigd om een voordracht omtrent technische analyse. Veel van de aanwezigen handelen graag op korte termijn, anderen geven de voorkeur aan beleggen op lange termijn.

Tijdens de uiteenzetting wordt het duidelijk dat een lange termijnbelegging soms snel verkocht moet worden omdat de trend keert. Tegelijk heeft het voor een korte termijnbelegger weinig zin om snel te verkopen wanneer de trend meezit.

Laag kopen

De meeste zijn het eens dat het veel eenvoudiger is om op de trein te springen van een aandeel in een opwaartse trend, dan te proberen om zo laag mogelijk te kopen.

Tal van de aanwezigen die van mening waren dat ze aan de laagste koers hadden gekocht, zitten met een verlies van twintig procent of meer. Dat is de gemiddelde koersval, wanneer het aandeel uiteindelijk door zijn (lage) steun valt.

Daarom, en dan wordt het stil bij zo’n voordracht “U koopt enkel aandelen waarvan de grafiek zich rechtsboven bevindt!”. Dat zijn opwaarts trend gerichte aandelen. Met dat soort grafieken is uw slaagkans het grootst.

Consequent en robuust beleggen

Veel beleggers kennen het gevaar van beleggen met emoties en verkopen consequent wanneer hun favoriete waarde onder zijn steun valt. Maar beleggen zonder emoties gaat nog een stapje verder.

Bij een stijgende beurs zijn de cursisten opgewekt en op de vraag “welke grafiek wenst u te zien” krijg je prompt een resem van kandidaten. Beleggers zijn op dat moment heel actief. Grafieken worden geanalyseerd. Beleggers kijken uit naar de resultaten. De portefeuille wordt netjes bijgewerkt en de winst nageteld.

Pols ik echter naar de bedrijvigheid van beleggers tijdens dalende beurzen, dan stel ik vast dat velen op dat moment erg passief zijn. Niet alleen de gemoedstoestand vermindert maar blijkbaar ook de werklust.

Dit is menselijk, maar niet verstandig en hoort tevens bij niet-emotioneel-beleggen!

  • Bij stijgende beurzen stijgt uw portefeuille met de markt. U laat de winsten toenemen. U ziet snel welk aandeel achterblijft en best vervangen wordt. Dat proces neemt normaliter weinig van uw tijd. 
  • Bij dalende beurzen bent u best actiever. Blijven uw favoriete waarden boven hun steun? En wat doet u met de cash wanneer uw favoriete waarde onder de steun valt? Herinvesteren of afwachten tot het beurssentiment verbetert. Tijdens een daling controleert u de sectoren en de aandelen binnen die sectoren die standhouden. U maakt lijstjes met titels van aandelen die het best standhouden. 
Een praktische toepassing op de recente (kleine) correctie van de S&P 500 beursindex

Sinds begin maart ziet u een kleine correctie in de Amerikaanse beursindex. Na de felle stijging van de voorbije maanden is dat normaal. Vanwege die correctie vielen een aantal Amerikaanse waarden onder hun steun. Zijn dat waarden binnen uw portefeuille, dan worden die vervangen door betere.

De voorbeeldportefeuille binnen mijn systeem geeft op 6 maart een verkoopadvies op Prologis (grafiek 1). Na de felle stijging van 36 naar 56 USD consolideert het aandeel zijwaarts. De toppen komen lager en lager te liggen. Met de cash die vrijkomt koopt mijn systeem Enel Americas uit de nutsector.

Waarom Enel Americas?

Op de linker grafiek vergelijk ik de hoofdsectoren binnen de S&P500 met de hoofdindex. De sector nutsgoederen (XLU) houdt het best stand. Het aandeel Enel Americas doet het zeer goed binnen zijn sector. En het aandeel doorbreekt een belangrijke technische weerstand.

Blijft het beurssentiment positief én blijft het aandeel boven zijn opwaartste trend dan is dit een belegging voor de lange termijn. Draait het plaatje, dan verkoop ik de positie en is het korte termijnbelegging …

Laat een reactie achter

Recente analyses

Op en Top! deel 2/3
05/10/2023
Op en Top! deel 1/3
23/08/2023
Een Jan-kordaat!
24/05/2023
Met een ETF de wereld rond…
19/04/2023
Uw aan- en verkoop aan banden leggen
Uw aan- en verkoop aan banden leggen!
22/02/2023

Blog

S&P500_PIVOT
S&P 500 – Draaipunt
26/09/2023
Halfgeleiders
21/06/2023
Ratio GDX / SIL
14/06/2023
Uranium
01/06/2023
S&P 500: Back to the past…?
03/11/2022

Activiteiten – Leer beleggen

ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30