KBC – Een bank vooruit!

TransStock > Advies > KBC – Een bank vooruit!

De Stoxx Europe 600 index, de referentie-index van Europe, bleef de voorbij 20 jaar onder zijn horizontale weerstand van 415 punten. U ziet dat duidelijk op grafiek 1.

Deze algemene index bestaat uit 19 sectoren.
De top drie van de gewichten van deze sectoren ziet er als volgt uit:

  • 1ste Gezondheid (13%)
  • 2de Industriële diensten en goederen (12%)
  • 3de Banken (12%)

Het gewicht van de bankensector is m.a.w. erg bepalend voor de algemene trend van deze index.
En terecht kunt u de vraag stellen of een zwakke bankensector niet één van de redenen is dat de Stoxx Europe 600 maar niet hoger geraakte.

Prestaties van de 19 sectoren

Op onderstaande tabel ziet u de returns van de 19 Stoxx Europe 600 sectoren over meerdere tijdsperioden. De tabel is gesorteerd op de grootste periode, namelijk 20 jaar.

Onderaan de tabel ziet u de rangschikking van de bankensector voor elke periode. De bankensector droeg vrijwel steeds de rode lantaarn behalve tijdens de eerste maand van januari 2019!

Dividenden zijn weliswaar niet opgenomen in deze tabel, maar dat telt voor elke sector. Het is duidelijk dat banken ondermaats presteerden en bijgevolg kan men inderdaad stellen dat de bankensector de trend van de Stoxx Europe 600 negatief beïnvloedde.

De top vijf ranking tijdens de voorbije weken staat in schril contrast met het verleden. We zijn het jaar maar net begonnen en u kunt zich de vraag stellen of 2019 dan eindelijk voor een omkeer zorgt.

De Europese Centrale Bank houdt de rente voorlopig op nul maar komt er een eerste rentestijging dan is dat goed nieuws voor de bankensector.

 

De sterkste bankaandelen

Om die reden is het nuttig om tijdig te controleren welke bankaandelen het sterkst presteren?

Op bovenstaande tabel ziet u de returns van de meest gekende bankinstellingen uit de Stoxx Europe 600 banks.  De Belgische bank KBC geeft doorgaans de beste returns.

 

De banken met de meeste weerstand

Welke bankaandelen waren het minst gevoelig aan de beursdaling van de voorbije weken?

Dit ziet u het best op bovenstaande Peers % Topafwijking.

De verticaal paars gestipte lijn toont de gemiddelde terugval sinds 1 Maand = -2,05%

De horizontaal paars gestipte lijn toont de gemiddelde terugval sinds 1 Jaar = -34,5%

Abn Amro (-18%) en KBC (-22%) zijn het minst teruggevallen sinds hun top tijdens het voorbije jaar.

Negen bankaandelen, noteren op minder dan 2% van hun recente top. Dat is opvallend sterk.


Grote rendementsverschillen

De bankensector werkte de voorbije 20 jaar remmend op de prestatie van de algemene Stoxx Europe 600 Index. Binnen de sector zijn er echter (zeer) grote rendementsverschillen.
Zo steeg het Belgische bankaandeel KBC knap van 10 naar 80 euro op 7 jaar tijd.  Deutsche Bank ging tijdens dezelfde periode 83% lager.
Sinds februari 2018 corrigeerde het aandeel KBC tot zijn belangrijke horizontale steun van 55 euro.


Besluit

Verbetert het algemeen beurssentiment dan houdt u best de ranking van de bankensector in de gaten. Blijft de sector binnen de top vijf dan koopt u met KBC een sterk aandeel uit een sterke sector.

Weliswaar moet KBC eerst doorheen de groene weerstandslijn R1 en moet het 200-daags gemiddelde terug naar omhoog.

Is dat het geval en breekt KBC vervolgens doorheen zijn horizontale weerstandszone van 66 euro dan kunt u KBC bijkopen. Het aandeel zit dan immers opnieuw in zijn oud, opwaarts, lichtgroen gekleurd trendkanaal.
Het is een oud trendkanaal want het bestaat sinds 2012 (aangeduid met ‘Trend‘ op de grafiek) én dat is precies waar trendbeleggers naar op zoek zijn…


Print Friendly, PDF & Email

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend

Laat een reactie achter