Zijn uw schaapjes al geschoren?

TransStock > Analyse > Zijn uw schaapjes al geschoren?

De stijging van de rente op zowel korte als lange termijn krijgt alle aandacht.  Ook in het laatavond journaal hoort u dat u best nog snel een huis koopt want lenen wordt duurder.

Dat de rente ook de vraagprijs van huizen beïnvloedt vertelt men er echter niet bij.  Bovendien is hogere rente een gevolg van groei.  En groei betekent tevens een verbetering van uw koopkracht.

Met de renteperikelen kregen de beurzen begin februari een tik.   Amerika herstelt het meest en Europa twijfelt voor de zoveelste keer.  De Eurostoxx 600 neemt wederom afstand van de 400 punten barrière.  Hoog tijd dat onze beleidsmakers Europa beter promoten…

Op grafiek 1 ziet u het negatief effect van de doorbraak bij verschillende beursindexen.  Om het vertrouwen van trendbeleggers terug te winnen is het belangrijk dat die oude steunen, aangeduid met rode cirkel, terug overmeesterd worden.  U houdt die niveaus daarom best in de gaten!

 

Macro-economie

Een bedrijf kan fantastische cijfers en verwachtingen voorleggen (= micro-economie) maar ingeval van een onverwachte crisis, zoals een plotse stijging van de werkloosheid, dan dalen de verkoopcijfers (= macro-economie).  Analisten zijn zich daarvan bewust en al snel worden op zo’n moment de verwachtingen van  aandelen naar beneden bijgesteld.

Andere voorbeelden in dit kader van macro-economie zijn:

 • wijzingen in de verwachte wereldgroei;
 • het al dan niet positief verloop van Internationale betrekkingen;
 • onverwachte wisselkoers-wijzigingen;
 • wijzingen in de beschikbaarheid  en de prijzen van grondstoffen;
 • wijzigingen in het  juridisch aspect op geleverde producten;
 • wijziging in de rente!

 

Een aantal (theoretische) gevolgen van een rentestijging
 • Een rentestijging  leidt tot de verplaatsing van activa van aandelen naar obligaties
 • De consumptie vermindert omdat de drang naar sparen toeneemt
 • De financieringskost bij bedrijven stijgt waardoor de winsten afnemen
 • De fundamenteel berekende waarde van een bedrijf daalt omdat de rente een dominante parameter is in de berekening van waarderingsmodellen.

U kunt dus stellen dat de economische activiteit en de waardering van bedrijven afnemen bij een rentestijging.  Daarom zijn er twee elementen die u regelmatig controleert:

 • Hoeveel bedraagt de rente
 • Wat is de huidige – en de verwachte trend

 

Wat doet de beurs bij een rentestijging?

U leest veel over de negatieve impact van een rentestijging.  Maar oordeel niet te snel en filter het nieuws.  Analyseer zelf en kijk naar de volgende interessante grafieken (Grafiek 2) met een vergelijking tussen de Amerikaanse Dow Jones beursindex  en de Federal Funds Rate*.

In de geschiedenis waren er periodes van een gezamenlijke rente- en beursstijging of rente-en beursdaling. Daarnaast kenden we  ook periodes waarbij ze tegenovergestelde bewegingen maakten.

 

Besluit

Als aandelenbelegger volgt u zoals altijd de algemene beurstrend.   Is die trend stijgend, blijf dan lekker zitten en geniet van de rit.  Keert de trend, stap dan rustig uit aan de eerste halte. En hoe meer de trend tegen u keert,  hoe meer aandelen logischerwijze door hun steun vallen.  U verhoogt uw cash zodat u op de eerste rij zit om bij de volgende opwaartse trend opnieuw in te stappen.

Wenst u anderzijds te leven van de rente, dan zult u momenteel toch nog heel veel schaapjes moeten onderhouden… m.a.w. voorlopig zijn onze schaapjes nog niet geschoren!

 

 

*Federal Funds Rate – voor de liefhebber van nog meer theorie

De meeste landen hebben hun eigen Centrale Bank en hun eigen rente.  In Amerika noemt men die voornaamste rente de Federal Funds Rate.  Afhankelijk van de economie en het gevaar op inflatie zal de FOMC (Federal Open Market Committee) , een component van het Federal Reserve System de rente al dan niet verhogen of verlagen.  De markt wordt doorgaans met zo’n beslissing tijdig verwittigd en voor 2018 verwachten beleggers 3 tot 4 noodzakelijke verhogingen.  Dat was althans hetgeen dat op de laatste FOMC meeting beslist werd.

Jaarlijks zijn er zo’n achttal FOMC-bijeenkomsten.  In Amerika doet de economie het beter, de prijzen stijgen en de FED duwt op de rem via een hogere rente om oververhitting te vermijden.  Op zich is daar dus niets mis mee, integendeel de economie doet het beter.

Banken zijn verplicht voldoende reserves (=Federal Funds) aan te houden bij de Federal Reserve. Komen de reserves in het gedrang, dan lenen de banken volgens het Federal Funds Rate (=tarief), van andere banken met wel voldoende reserves.

Maar niet enkel leningen tussen banken worden hoger bij een rentestijging, ook zullen banken de rentestijging aan hun klanten doorrekenen.   Enerzijds zal een rentestijging de economische activiteiten dus doen afnemen, maar anderzijds is er reeds MEER economische activiteit want anders was een rentestijging niet nodig…. Een rentestijging is dus prima zolang ze niet brutaal en tijdig aangekondigd werd.  Beleggers houden nu eenmaal niet van verrassingen

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend

Laat een reactie achter

Recente analyses

Op en Top! deel 2/3
05/10/2023
Op en Top! deel 1/3
23/08/2023
Een Jan-kordaat!
24/05/2023
Met een ETF de wereld rond…
19/04/2023
Uw aan- en verkoop aan banden leggen
Uw aan- en verkoop aan banden leggen!
22/02/2023

Blog

S&P500_PIVOT
S&P 500 – Draaipunt
26/09/2023
Halfgeleiders
21/06/2023
Ratio GDX / SIL
14/06/2023
Uranium
01/06/2023
S&P 500: Back to the past…?
03/11/2022

Activiteiten – Leer beleggen

ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
2
3