Modelportefeuille Brussel +15% sinds 1 januari 2019.
Frankfurt +24% en New York + 21%
Zondag start een nieuwe maand en naderen we het laatste kwartaal van 2019. Voldoende reden om het resultaat van de robotgestuurde modelportefeuilles van Beursgrafiek te evalueren.
Dit resultaat loopt gelijk met het resultaat van RoboAdvisor, onderdeel van de beleggingssoftware TransStock.
Die was bijzonder! Eind 2018 gingen beurzen gemiddeld 15% lager. Het dieptepunt van de correctie lag bijgevolg bijzonder dicht tegen 31/12. En dat is de belangrijke startdatum voor de berekening van het rendement over 2019.
Tijdens de maanden januari en februari 2019, stegen de beurzen fel en bijgevolg was de V-correctie een feit. Na zo’n V-correctie is het uitkijken of beurzen verder stijgen, zijdelings bewegen of die bodem opnieuw testen.
Beurzen stegen verder en bijgevolg verschenen reeds in de eerste maanden van het jaar dubbel digit winstcijfers voor 2019. In de tweede jaarhelft van 2019 ging het minder vlot.
Vóór en tijdens de correctie van 2018, verkocht Beursgrafiek posities en werden nieuwe aankopen uitgesteld. Het succes van die aanpak was eind 2018 duidelijk zichtbaar. De modelportefeuille Brussel deed het bijvoorbeeld 27% beter dan de beursindex Bel20.
Een overzicht van de cash positie:
Meerdere modelportefeuilles beschikten over sterkere aandelen. Die aandelen werden in 2018 niet verkocht werden en daardoor bleef de cash binnen die modelportefeuilles procentueel kleiner:
De modelportefeuille New York was zelfs zodanig sterk dat slechts 1 positie verkocht werd: 5% cash.
Een grote cashpositie is interessant bij een negatief beurssentiment.
De modelportefeuille Parijs was al 45% in cash in de maand augustus. Sinds augustus daalde de waarde van de portefeuille met 6.5% tot eind december. De index (CAC40) daarentegen daalde tijdens dezelfde periode met 15.5%. Een verschil van 9%
Bij een V-correctie stijgt de gerobotiseerde modelportefeuille minder snel dan de beursindex.
Dit zien we bij de modelportefeuilles Amsterdam en Parijs.
Tijdens de roadshows begin januari en februari 2019 werd het robotgestuurd handelssysteem Beursgrafiek uitgebreid toegelicht. En ook via onze lessen, nieuwsbrieven en blogs weet u hoeveel belang ik hecht aan momentum en sterkte.
En toch zijn investeerders weinig bereid ‘dure’ aandelen te kopen en kiezen zij vaak voor de ‘goedkope’.
Tegelijk had ik over de sterkte van de modelportefeuille Brussel en voor groter kapitalen Frankfurt, New York en Toronto. De modelportefeuille New York was op 31/12/2018 nog steeds voor 95% belegd!
En na 9 maanden is het resultaat er weer. Deze vier modelportefeuilles blijven het sterkst en presteren wederom het best sinds 1 januari 2019.
Modelportefeuille Frankfurt (+72%) versus Dax beursindex (+11%) sinds 27/08/2016
Op de vraag “het aandeel is ondertussen al meerdere tientallen procenten gestegen, dus ik koop niet meer” ga ik nu niet meer schrijven. Het belang en waarom ervan werd uitgebreid toegelicht tijdens de roadshows. Was u niet aanwezig of vindt u de syllabus niet meer, dan graag een mail naar sales@compugraphics.be en u ontvangt een copy.
De aankoopprijs is dus niet belangrijk. Het enige dat telt is uw slaagkans én de verkoopprijs sinds de aankoop.
De resultaten na negen maanden zijn mooi. En op 3 jaar schitterend! De modelportefeuille Brussel doet het zelfs 61% beter dan de Bel20.
De beursindex kloppen is voor weinig belegger weggelegd, maar over een periode van vijf jaar klopt Beursgrafiek elke beursindex. En dat is ronduit fenomenaal.
Paul Gins,
Zaakvoerder CompuGraphics.
Cursus beleggen – Klik hier