Wanneer technische analyse het logisch denken aanvult!

TransStock > Analyse > Wanneer technische analyse het logisch denken aanvult!

Via deze eerste nieuwsbrief voor 2021 wens ik iedereen een voorspoedig en gelukkig decennium!

De overgang kon beter

Net voor de overgang van de 20ste naar de 21ste eeuw draaiden technologiebedrijven overuren. Een feilloze overgang was hun topprioriteit.

Ondertussen is het 3de decennium van de 21ste eeuw een feit en wie had ooit kunnen voorspellen dat we het vorig decennium zo moeizaam zouden afsluiten.  De gezondheidssector draaide overuren en tal van andere sectoren lagen stil vanwege de ene na andere lock down in het binnen- of buitenland.

Dankzij positieve berichten omtrent vaccinaties en het stijgend aantal inentingen kunnen we elkaar binnenkort weer knuffelen of de hand drukken omtrent een mooie samenwerking.

 

Financiële markten

Een beginnend belegger droomt na zo’n hetze om in te stappen want hij rekent op nooit geziene lage koersniveaus.  Maar financiële markten reageren anders en houden rekening met andere dingen. Ze noteren momenteel aan topniveau en bij deze de eerste, haast onbegrijpelijke horde, voor een beginnend belegger!

Hoe meer je de logica opzoekt hoe lager je vertrouwen in de beurs.  Neem nu het Britse Dignity (#1), gespecialiseerd in uitvaarten en begrafenissen.  Met historisch ongeziene sterftecijfers kijkt u logischerwijze ook naar dit soort ondernemingen.  Als Engelsman weet men vaak niet beter en koopt men omdat de logica dat stelt.  Uw verwachtingen komen niet uit. Het aandeel blijft zwak.

Toch kunt u uw logische redenering met behulp van technische analyse flink verbeteren.  In dezelfde sector presteert Carriage Services (#2) wel subliem. Deze Amerikaanse concurrent is meer dan verdubbeld sinds zijn dieptepunt in 2020.  Of wat dacht u van Modivcare (#3), dit Amerikaans bedrijf levert ook gespecialiseerde diensten zoals Dignity en Carriage. Ze zijn echter actief in hulp aan mensen die daar nood aan hebben.  Sinds het corona dieptepunt steeg de koers maal vijf!

In vorige bijdragen vernam u het belang en methodes om bedrijven regelmatig met elkaar te vergelijken. Ik kom daar in de loop van het jaar wederom op terug.

 

Leerschool

2020 was voor velen wederom een goede leerschool.  Terwijl de Chinese beurs weinig corrigeerde met het stijgend aantal infecties in Wuhan, kregen Europese beurzen klappen na de eerste infecties in Italië.  In eerste fase ging alles naar beneden, daarna volgde het herstel.  Blijven de aandelen in je portefeuille dalen of consolideren ze op laag niveau, terwijl beursindexen herpakken, dan zit je met de verkeerde sectoren in portefeuille.  Sectoranalyse na een belangrijke koersval blijft een van de voornaamste taken voor de liefhebber van technische analyse.

 

Steun en weerstandszones

We leven in een financiële wereld waarvan de trend, net zoals vele jaren geleden, moeilijk te voorspellen is.  De snelheid van trendkeer is echter veel sneller dan voordien en dat maakt het plaatje vandaag moeilijker.

Wie doet dan de beurs stijgen of dalen wanneer de kudde nog in de verkeerde richting loopt?  Het antwoord op die vraag is steeds duidelijker: computer trading!  Op de beurs van New York is reeds 80% van de handel computergestuurd.

Sommige van die programma’s werken op twitterberichten, andere doen het op basis van een aantal gemiddelden… en zo zijn er nog tientallen andere methodes.  In feite vervangen de computers hoe traders in het verleden handelden.  Met het verschil dat computers kordaat en dus veel sneller kopen of verkopen.  Ze zijn zo ingesteld en computers kennen enkel het verschil tussen 0 en 1, er is geen  ‘ik ga nog even wachten’.

Ook in maart 2020 was het opvallend hoe beursindexen dagelijks op de volgende technische steunzone openden(#4).  Zo’n precieze afgemeten daling had ik nooit eerder gezien.

 

Sectorrotatie

Als belegger zult u in het 3de decennium daar dus meer en meer moeten leren mee omgaan.  Aandelen die 20% stijgen of dalen op 1 beursdag wordt regelmaat i.p.v. uitzondering.  Ook sectorrotaties zullen sneller verlopen en je loopt achter de feiten indien je dat niet tijdig ziet aankomen.

De sectorrotatie in november 2020 is daar een mooi voorbeeld van.  De bekendmaking van het eerste werkend vaccin, zorgde voor een nooit geziene beursstijging op één maand.  De switch naar non stay-home bedrijven zoals luchtvaart, reizen, cinema en auto… gebeurde op minder dan een week.  En veel van die aandelen zitten in hoofdindexen en daarom stegen die zo hard.

Toch zijn veel beleggers nog steeds van mening dat buy en hold de beste strategie is.  Daar ben ik het volledig mee eens zolang de sector van die aandelen goed zit.  Kijkt u naar het plaatje van de EuroStoxx 600 (#5) sinds 2000, dan weet u hoe laat het is.  Ook de Bel 20 (#6) en de CAC40 (#7) presteerden 0% over de voorbije 5 jaar.

 

Slaagkans

Maak er daarom best een gewoonte van om uw slaagkans te verbeteren door het nieuws nog beter uit te filteren.  Door bepaalde sectoren nog meer gewicht in de portefeuille te geven.  En door nog kordater uit te stappen bij een nieuwe sectorrotatie.

Anders riskeert u aandelen in portefeuille die lange tijd verlieslatend zijn.

Neem nu de aanstelling van ministers binnen de ploeg van de nieuwe Amerikaanse President Biden.  Op zoek naar kapstokken controleerde ik de historiek van verschillende ministers.  Zo vindt u van minister van milieu John Kerry tal van artikels omtrent zijn voorkeur aan nucleaire energie.  Ook het nieuwe Biden-Sanders climate task force rapport, gaat over tal van ambities omtrent zero uitstoot.

Sinds die berichten verdubbelden of verviervoudigden aandelen uit de sectoren uranium, fuel-batterijen, lithium, zonnepanelen… kortom alles wat met een proper klimaat te maken heeft.

Tegelijk is het daarom zo belangrijk om regelmatig uw aandelen te screenen met technische analyse.  U ziet onmiddellijk welke aandelen plots nieuwe toppen maken.  En doet zich dat voor terwijl andere sectoren zijdelings of dalend bewegen dan kunt u ook omgekeerd op zoek naar bevestigend nieuws.

  

V-correcties

De voorbije decennium en vooral de laatste jaren kenden we een aantal scherpe V-correcties op de beurs. Dat zijn dus beurscorrecties die vrijwel even snel stijgen dan dat ze gedaald waren.

Voorzichtige beleggers die tijdig en gecontroleerd winst nemen worden met dit fenomeen meestal benadeeld.  De kering is heftig en daardoor zijn zij vaak verplicht hoger in te stappen dan dat ze uitgestapt waren.

Ik kan mij dan ook goed voorstellen dat de groep van voorzichtige beleggers daardoor steeds dunner wordt.  Steeds meer gaan zij er ook vanuit dat een correctie van korte duur is en op lange termijn komt alles goed.

Statistisch gezien neemt de kans echter toe dat er een correctie op ons afkomt die geen V gaat vormen.  Wanneer en met hoeveel procent kan niemand voorspellen.

Daarom sluit ik deze eerste bijdrage van het nieuwe decennium af met de woorden, volg de beurs op een aangename manier, snijdt uw verliezen en blijf consequent want een verwittigd man is er twee waard…

 


Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend
7 antwoorden
  1. Daisy Lissens

    Statistisch gezien neemt de kans echter toe dat er een correctie op ons afkomt die geen V gaat vormen. Wanneer en met hoeveel procent kan niemand voorspellen.

    => We kennen de V-vorm, maar welke andere vormen kan een beurscorrectie aannemen?
    Wanneer deden die zich voor in het verleden?
    En welke periode namen ze in beslag?
    Kan je dit eens duiden, Paul?

    Bedankt Paul, leerrijk artikel.

    1. Paul Gins

      Dag Daisy,

      Dit is een plaatje over befaamde beursdalingen

      Befaamde beursdalingen

      En hier zie je de returns van de Dow Jones sinds 1900 over een tijdspanne van 5 jaar

      Dow Jones

      Tijdens een bearmarket is het dus belangrijk om langs de zijlijn te staan.
      De slaagkans om de paar aandelen in portefeuille te hebben die nog wel presteren is te klein.

      Mvg Paul.

Laat een reactie achter