“Vive la France” waren de enige drie Franse woorden van President Macron na een lange Engelstalige toespraak in het Congres deze week.
Macron is de eerste president die de Verenigde Staten bezoekt onder president Trump. Daarmee plaatst Macron zichzelf, Frankrijk én de beurs van Frankrijk op het internationaal toneel. Ook op Europees vlak brengt zijn bezoek aan de VS, Frankrijk op het voorplan en dit ten koste van Merkel!
Sinds het dieptepunt in 2009 leveren Frankrijk, België en Nederland povere beursprestaties in vergelijking met Duitsland. U ziet dat duidelijk onderaan op grafiek 1.
Met de nieuwe Franse president Macron verbeteren de beursprestaties van Frankrijk aanzienlijk want sinds 1 januari is Frankrijk de sterkste beurs binnen West-Europa.
De Franse beurs biedt bovendien een enorme waaier aan bedrijven uit elke sector waardoor de keuze nog interessanter wordt.
Reeds vorig jaar werd de belangrijkste weerstandslijn sinds 2000 opwaarts doorbroken (zie bovenste deel figuur 1) maar sindsdien bewogen de Europese beurzen zijdelings. De CAC-40 fluctueert sinds maart 2017 tussen de 5000 en 5500 punten en bijgevolg is 5500 punten de nieuwe belangrijke weerstand.
Eenmaal doorbroken ligt de weg vrij naar de psychologische drempel van 6000 en vervolgens 7000 punten.
Krijgen we die doorbraak, dan profiteert de Europese beursindex Eurostoxx 600 met veel Franse waarden daar ook van. Bijgevolg neemt de kans toe dat ook de Eurostoxx 600 na 20 jaar de magische drempel van 400 punten doorbreekt (zie ook vorige bijdragen).
Op grafiek 2 ziet u het beurssentiment links op Amerika en rechts op Europa. Het is jaren geleden dat Europa ‘groen’ geeft terwijl Amerika nog in het ‘rood’ staat. Indien deze trend zich voortzet dan is dit een belangrijk en erg positief signaal voor de Europese beurzen.
Een handige methode om de huidige trend automatisch te definiëren doet u op basis van drie keerpunten op grafiek 3. De drie keerpunten zijn het vertrekpunt (p0), de hoogste top (p1) en de laagste bodem (p2). Eenmaal gekozen geven de keerpunten automatisch de interessante Andrews Pitchfork studie met duidelijke weergave van steunen en weerstanden.
Bent u ook overtuigd dat de Franse markt een grotere slaagkans biedt, dan controleert u minstens om de drie maanden welke sectoren het best presteren. En binnen de sterkste sectoren zoekt u vervolgens de sterke aandelen die doorheen hun weerstand gaan.
Zo ziet u hieronder het overzicht van de sterkste sectoren sinds 2018. Onder de naam van de sector bevat de tabel enkel Franse aandelen.
De sector ‘Auto’ staat met een stijging van 1,7% op de vierde plaats. In die sector presteert het aandeel Peugeot opvallend goed (+19.3%). Ook het aandeel Kering blijft bijzonder sterk binnen de sector ‘Distributie’. Een bijzondere prestatie want bij het meer gekende aandeel Carrefour gaat het van kwaad naar erger. Aan de hand van de rode pijltjes ziet u tegelijk dat de trend op korte en lange termijn van Carrefour nog steeds dalend zijn.
Op grafiek 4 ziet u de sterkte van de beschreven aandelen tov de EuroStoxx 600 beursindex. Enkel met aandelen in portefeuille die beter presteren dan de beursindex slaagt u erin om de beursindex jaarlijks te kloppen…