Opletten voor rentedalingen. Stoploss op scherp!

TransStock > Blog > Opletten voor rentedalingen. Stoploss op scherp!

De Federal Funds Rate versus de S&P500 beursindex

De Federal Funds Rate (FFR) wordt opgelegd door het FOMC (Amerikaanse Federal Open Market Committee) en is de rente voor banken om van elkaar geld te lenen. Ze wordt aanzien als de benchmark om andere tarieven te bepalen. Tijdens de recessie in 1981 steeg deze rente tot 20% en tijdens de financiële crisis in 2008-2009 daalde de FFR van 5.5% naar 0.10% dankzij de kwantitatieve versoepeling.

De S&P500 beursindex bevat de 500 grootste aandelen op Amerika en is de trendsetter voor aandelen wereldwijd.

Afgelopen weken verschenen meer en meer berichten in de media omtrent een mogelijke verlaging van de rente. Opvallend! Ook Janet Yellen, de vorige voorzitster van FED, is voorstander van zo’n verlaging.

Een renteverlaging dient om de economie (lees terug) te laten groeien.

  • Enerzijds gaat de consument meer consumeren omdat het spaarboekje minder aantrekkelijk wordt. En meer consumptie betekent meer productie van de ondernemingen en bijgevolg een hogere werkgelegenheid.
  • Anderzijds kunnen de ondernemingen aan een lagere rente lenen. En dit gaat doorgaans gepaard met meer investeringen.
  • Ook wordt de munt minder aantrekkelijk waardoor bedrijven meer exporteren dankzij een betere concurrentiële muntkoers.

Een nieuwe rentedaling betekent niet dat de rente de volgende periode naar onder wordt bijgesteld, maar voor beleggers is de trend van de rente wel belangrijk.

Analyse

Op de grafiek ziet u de evolutie van de ‘FFR’ en de S&P500 over de afgelopen 20 jaar. Tijdens die periode ziet u tweemaal een langdurige daling van de rente, namelijk :december 2000 en augustus 2007. De toppen lagen samen met de top op de beursindex.
Daarom is het uitkijken of de aangekondigde rentedaling een eenmalig feit is of de start van een nieuwe trend!

Plaats alvast volgende belangrijke steunzones op uw radar voor de S&P500: 2900, 2725 en 2600 punten. Daalt de index onder zijn steun dan zet u uw stoploss van aandelen in de portefeuille op scherp en stelt u nieuwe aankopen best uit…


Print Friendly, PDF & Email

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend

Laat een reactie achter