Never fight the trend

TransStock > Analyse > Never fight the trend

Sinds 2009 beweegt de beursindex S&P500, de trendsetter voor aandelen wereldwijd, in een opwaartse trend.  Af en toe was er een dip maar de hoofdtrend blijft stijgend.  Een nucleaire dreiging blijkt onvoldoende om voor een trendkeer te zorgen.

Niettegenstaande deze positieve beursgang zijn (te) veel beleggers benauwd en verkiezen zij cash of short posities.  Een short positie is interessant wanneer u uw long positie in aandelen tijdelijk wenst te bevriezen. Een ongedekte shortpositie in een stijgende beurs is fataal en erg deprimerend.  (Long) Beleggers vieren namelijk feest bij elke stijging.

Daarom in deze bijdrage een van de principes waarop technische analyse is gebouwd,

KOERSEN BEWEGEN IN TRENDS!

Men onderscheidt drie richtingen in het koersverloop:

  • De opwaartse trend wanneer de bodems steeds hoger liggen.
  • De neerwaartse trend wanneer de toppen steeds lager liggen.
  • De zijdelingse trend wanneer toppen en bodems ongeveer horizontaal liggen.

Men kan ze volgens de principes van de DOW theorie (Publicatie Robert Rhea 1932) beschouwen als hoofdtrend, secundaire trend en kleine trend.

Het grafisch koersverloop volgens de Dow theorie

De primaire trend of ” MAJOR-TREND

  • Kan meerdere jaren duren
  • Veroorzaakt stijgingen of dalingen tot meer dan 15%

De secundaire trend ” SECUNDARY-TREND

  • Kan enkele weken tot maanden duren
  • Geeft in een bull market tijdelijke dalingen van 1/3 tot 2/3 gemeten vanaf de laatste top sinds de vorige secundaire correctie.
  • Geeft in een bear market tijdelijke stijgingen van 1/3 tot 2/3 gemeten vanaf de laatste bodem sinds de vorige secundaire correctie.

De kleinere trend of MINOR-TREND

  • Kleine koersbewegingen van enkele dagen tot weken.
  • Correcties op de secundaire trend.

Doel van de belegger bestaat erin de winstgevende trend zo vroeg mogelijk te herkennen en later zo snel mogelijk het einde en de omkeer ervan te ontdekken. De omkeer van een belangrijke trend gebeurt gewoonlijk door de uitbouw van een omkeerformatie, bijvoorbeeld een dubbele top.

De trend is voor een belegger een belangrijk gegeven dat door twee beursspreuken bevestigd wordt :

De trend is uw vriend (The trend is your friend)

Ga nooit in tegen de trend (Never fight the trend)

De trendlijn als hulpmiddel

Een steunlijn is een rechte die een aantal duidelijke bodems met elkaar verbindt.  Een weerstandslijn is een rechte die een aantal duidelijke toppen met elkaar verbindt.  Tijdens een hausse is de steunlijn het belangrijkste, tijdens een baisse de weerstandslijn.  Men heeft een eerste verkoopsignaal tijdens een hausse wanneer de steunlijn wordt doorbroken en een eerste aankoopsignaal in een baisse wanneer de weerstandslijn wordt doorbroken.  Steun- en weerstandsniveaus kunnen zowel schuin als horizontaal liggen.

De toppen die tijdens een hausse worden gevormd door de tussenliggende stijgingsgolven zijn doorgaans minder gelijkmatig. Soms kunnen ze ook door een bepaalde lijn worden verbonden, maar dikwijls wisselen ze in hun hoogte.

De bodems die tijdens een baisse worden gevormd zijn ook hier weer niet steeds op een rechte lijn.

Er bestaan dus twee trendlijnen: een lijn die opwaarts wijst en die de bodems van de opeenvolgende kleinere stijgingsgolven verbindt en een lijn neerwaarts over de toppen van de achtereenvolgende kleinere dalingsgolven.  Die beide lijnen zijn de hoofd trendlijnen (“basic trend lines” ).

Om een dalende trend bij te kunnen trekken moeten we minstens beschikken over twee bovengelegen omkeerpunten (“minor tops”) .

Om een stijgende trendlijn te trekken moeten we beschikken over minstens twee “ minor bottoms”.

De betrouwbaarheid van een trendlijn

De betrouwbaarheid van een trendlijn hangt af van volgende factoren:

  1. Het aantal bodems in een hausse of het aantal toppen in een baisse.
  2. De lengte van de trendlijn. Hoe langer de trendlijn zonder dat een koersdoorbraak wordt vastgesteld, des te groter is haar technische betekenis.
  3. De hoek waaronder de trendlijn zich vormt. Een zeer steile lijn kan gemakkelijker door een zijwaarts gerichte consolidatiebeweging doorbroken worden.

Na een doorbraak stelt men vaak vast dat de koersen toch opnieuw hun vroegere trend verderzetten.  Men spreekt dan over een ‘failure’.  Niemand houdt u tegen om dan ook opnieuw in te stappen!  Dit kleine verlies vanwege beurskosten en koersverschil is snel vergeten wanneer de koersen weer hoger staan.

Laat een reactie achter