Kiest u voor méér of voor mínder volatiliteit?

TransStock > NL > Kiest u voor méér of voor mínder volatiliteit?
Kiest u voor méér of voor mínder volatiliteit?

Op mijn vorige bijdrage ‘Hoe weet je of je de goede aandelen in portefeuille hebt?’ kreeg ik heel wat positieve reacties.  Voldoende reden om dieper in te gaan bij de samenstelling van de portefeuille.

Zijn analyses van derden belangrijk of analyseert u liever zelf?  Prima en beantwoorden de verkregen koopwaardige aandelen aan uw beschikbare tijdshorizon?

De meeste beleggers zijn vertrouwd met begrippen als diversificatie, sectorallocatie en geografische allocatie.  Ook zijn de meeste beleggers het eens over de spreiding van het muntrisico.

Maar wat met de volatiliteit van koopwaardige aandelen?  Zijn uw aandelen voldoende gespreid op basis van volatiliteit?

Op lezingen kom ik regelmatig terug omtrent het belang van beleggen in robuuste trendaandelen.  Vaak sprak ik over 80% van de portefeuille in trend en hooguit 20% in countertrend.

Ondertussen heb ik dat al bijgeschaafd en spreek ik eerder over de 90/10 verhouding.

Interessant maar toch krijgt u van derden eerder koopadviezen waarvan de koers zodanig is gedaald dat u absoluut moet instappen.  Mijn inziens zijn dat juist de aandelen uit de hooguit 10% categorie.

Beleggers zien nu eenmaal graag dat het aandeel  super goedkoop staat.  Want als de grafiek zo fel is gedaald, dan kan hij nog maar enkel terug omhoog.  Om die grafiek te laten stijgen, hebt u wel kopers nodig.  Heel veel kopers die van mening zijn dat het bedrijf in kwestie opnieuw goed draait.  Dit proces kan lang duren en tijdens die lange fase doen andere aandelen -die de beursindex laten opveren- gewoon hun ding: namelijk stijgen.

Wat betekent beschikbare tijdshorizon?

Bevat uw portefeuille hoofdzakelijk mooi opwaarts gerichte trendaandelen dan hebt u die relatief snel gecontroleerd.  Zolang zij in een opwaarts kanaal verder stijgen is er niets mis mee.

Bevat uw portefeuille volatiele countertrend aandelen waarvan het niet vast staat of de opwaartse trend al dan niet herpakt, dan dient u die bijzonder goed in de gaten te houden.

Aandelen uit de uraniumsector zijn sinds kort opnieuw in (Zie fig1). Stijgingen van 20% per dag, om de volgende dag met 15% te dalen.  De uraniumprijs herstelt zich, maar is het herstel fundamenteel.  Gaan we van de huidige 25 ($/pond) terug naar 20 ($/pond) of geraakt de prijs van deze grondstof doorheen zijn huidige weerstand om verder te stijgen richting 35.  Het prijsniveau waarbij de meeste uraniumbedrijven opnieuw winst maken.   Dit soort belegging vraagt veel meer inzet of uw investering is eraan voor de moeite.

Wat betekent volatiliteit ?

De volatiliteit berekent  de op- en neerwaartse beweging  van de koers over een bepaalde periode.  Hoe hoger de volatiliteit hoe hoger het mogelijk rendement op korte termijn.

Bèta berekent de volatiliteit (of het mogelijk rendement) van het aandeel tov het rendement van de ganse markt.  Dit getal ligt voor alle aandelen rond 1.  Hoger dan 1 betekent volatieler dan de markt, kleiner dan 1 betekent minder volatiel dan het marktgemiddelde.

 

Zo heeft het Amerikaanse aandeel Wal-Mart een beta van 0,12 (fig2).  FCX een beta van 3.31(fig3)  Bèta staat dus voor meer of minder risico.  Stijgt de markt met 10%, dan stijgt het aandeel FCX met 33 %.

Bijgevolg is de volatiliteit een eenvoudige maar zeer interessante maatstaf voor de keuze van aandelen binnen uw portefeuille.

Stel uzelf de vraag: Heb ik veel tijd om mijn aandelen op te volgen? Of overloop ik ze een keer per week.

Portefeuille risico

Tegelijk kunt u met de bèta het risico van uw portefeuille berekenen.  Voor die berekening vermenigvuldigt u de procentuele allocatie van elke aandeel met zijn beta.  Is de som van alle producten <1 dan is de kans dat u de index klopt zeer klein.  Daarentegen is uw risico beperkt

Het Belgisch biobedrijf Thrombogenetics 

In de bio sector zijn de meeste aandelen erg volatiel.  Kijk naar het aandeel Thrombogenetics  (Euronext Brussel)   Toch kunnen aandelen met een hoge volatiliteit gedurende maanden amper bewegen.

De eerste zes maanden op bovenstaande grafiek waren vrij onbeweeglijk.  In september stijgt de koers en bijgevolg ook de volatiliteit.. Begin oktober breekt het aandeel door de belangrijke weerstand van vier euro.  U hebt er zin in en stel dat u koopt.

De koers stijgt de volgende dagen verder en bereikt een piek van 6€.  Een week  later noteert het  aandeel opnieuw 4.50€.  Als actieve belegger verkocht u een deel onderweg en verzilvert u de overgebleven winst.

Een niet actieve belegger, heeft minder plezier en kijkt aan tegen een huidig verlies van 15%.

Uit dit artikel onthouden we vier elementen uit de technische analyse die ons helpen om succesvol in aandelen te beleggen:
  • De portefeuille bestaat hoofdzakelijk uit opwaarts gerichte trendaandelen.
  • De beschikbare tijdshorizon is belangrijk bij de keuze van aandelen.
  • Beleggers met weinig vrije tijd, kiezen voor weinig volatiele aandelen.
  • Bèta is een interessante maatstaf voor de risicoberekening van uw portefeuille

 

 

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend

Laat een reactie achter

Recente analyses

Op en Top! deel 2/3
05/10/2023
Op en Top! deel 1/3
23/08/2023
Een Jan-kordaat!
24/05/2023
Met een ETF de wereld rond…
19/04/2023
Uw aan- en verkoop aan banden leggen
Uw aan- en verkoop aan banden leggen!
22/02/2023

Blog

S&P500_PIVOT
S&P 500 – Draaipunt
26/09/2023
Halfgeleiders
21/06/2023
Ratio GDX / SIL
14/06/2023
Uranium
01/06/2023
S&P 500: Back to the past…?
03/11/2022

Activiteiten – Leer beleggen

ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3