Precies een maand geleden schreef ik over ‘Stopt het feest op de Amerikaanse beurs?’
Sinds dat artikel noteert de beursindex S&P500 zijdelings. Dat betekent een geschoffel tussen believers en non-believers. Dit fenomeen kan nog een tijd duren.
Vroeg of laat begeeft de steun of de weerstand en dan vormt zich een nieuwe beweging.
Tijdens deze fase is het uitkijken welke aandelen toppen. Het zijn die aandelen die ervoor zorgen dat de beursindex verder stijgt. En hebt u zo’n aandelen in portefeuille dan doet u bij een uitbraak naar boven, gouden zaken.
Bij het overlopen van de portefeuille, zitten stijgers en dalers. De hierboven beschreven aandelen zitten tussen die stijgers.
Toch zijn beleggers geneigd hun winst snel veilig te stellen. Sommigen hanteren een koersdoel van 20 procent of lager. Op korte termijn oogt dit interessant, maar op lange termijn bevat uw portefeuille daardoor steeds te weinig stijgers in verhouding met de dalers.
Werkt u tegelijk met een scherpe stoploss dan krijgt u naast kleine winsten ook een bundel van kleine verliezen.
Om die reden is het belangrijk dat u uw sterke aandelen goed bijhoudt. Een aandeel binnen de portefeuille met een stijging van 50% of meer mag niet zeldzaam maar moet eerder normaal zijn.
Dit zijn logischerwijze de aandelen die het meest profiteren van een nieuwe beursdoorbraak. En dit zijn de aandelen die al uw kleine verliezen neutraliseren.
Ik kom terug bij de relatieve sterkte grafiek die we in de vorige bijdrage gebruikt hebben om de juiste beurs te kiezen. Die aanpak is zeer eenvoudig en voor iedereen weggelegd. In deze fase kijkt u immers niet naar indicatoren of gemiddelden.
U vergelijkt uw favoriete aandeel met een belangrijke index zoals de EuroStoxx 600 of de Amerikaanse S&P500 beursindex.
Op bovenstaande grafiek ziet u twee curven: het aandeel GBL (oranje lijn) en de EuroStoxx600 (zwarte lijn).
Beide curven lopen vrijwel parallel naast elkaar en starten aan 100 procent. Over een periode van twee jaar is de Eurostoxx 600 met twee procent gestegen. GBL met veertien procent.
De top in november is belangrijk. U ziet dat de top van de index op gelijke hoogte ligt dan de top in mei. Bij het aandeel GBL is de top van november veel hoger dan de top van mei. Dit duidt op sterkte van het aandeel GBL.
Zo’n aandeel moet u absoluut behouden want dit soort aandeel trekt de index naar boven. Bij een ommekeer van het beurssentiment houdt u uiteraard GBL in de gaten. Daalt het aandeel onder een belangrijke steun, dan verkoopt u.
Voor het aandeel NVIDIA gaf mijn systeem op 7 oktober 2015 een aankoopadvies aan 26,02 dollar. Eind december 2016 noteert NVIDIA reeds aan 100 dollar. Het aandeel bewoog een aantal maanden zijdelings en hernam vervolgens zijn hausse.
Hoe presteerde NVIDIA tegenover de Nasdaq 100 eind mei 2016?
Ik zoom in op die consolidatieperiode van november 2016 tot mei 2017.
Op 1 stijging na, van de Nasdaq – aangeduid in het rood – doet NVIDIA precies wat van het aandeel verwacht wordt. Stijgt de Nasdaq, dan stijgt het aandeel, daalt de Nasdaq dan daalt NVIDIA.
Op 10 mei doorbreekt het aandeel zijn dalende wigformatie en vliegt het aandeel samen met de Nasdaq verder omhoog. Het aandeel staat in mijn systeem nog steeds op houden en noteert aan 215 dollar.