Na vele jaren geduld verschijnen de eerste signalen van een opwaartse trendkeer in de goudprijs.
Een aantal bedrijven konden tegen de stroming in roeien, zoals Kirkland Lake Gold Ltd, maar veel plezier heeft de belegger niet gehad aan zijn edelmetalen-aandelen.
Er was een felle stijging van eind 2015 tot midden 2016 maar overwegend alle aandelen noteren terug nabij hun slotkoers van eind 2015.
Enkele weken geleden schreef ik een bijdrage dat ‘de goudprijs zelfs in diverse munten’ nabij een kritisch niveau noteert en weldra kleur dient te bekennen. (https://www.transstock.eu/goud-naar-1400-of-1200-ounce/). Vandaag noteren goud- én zilver inderdaad merkelijk hoger.
Het antwoord op die vraag is cruciaal. In feite een voorwaarde indien u in deze sector wenst te investeren! Ik verduidelijk:
Stijgt de goudprijs met 1%, dan dienen de goudmijnen minstens met 3% te stijgen. Bij aanvang van een nieuwe trend, dient deze verhouding zich meerdere dagen (weken) voor te doen. U controleert dat best via de verhouding GDX/GLD.
GDX : Is de bekendste tracker (=ETF) van de goudmijnen – Surf voor meer details naar https://www.vaneck.com/etf/equity/gdx/overview/
GLD : Is de bekenste tracker van de goudprijs – Surf voor meer details naar
http://www.spdrgoldshares.com/usa/
De verhouding van deze twee gegevens ziet u links op de grafiek. U merkt duidelijk de dalende trend van deze verhouding. De trend is dalend sinds 2004, dat is 15 jaar!
De ETF-goudmijnen daalt dus procentueel harder dan de ETF-goudprijs. Voor een trendbelegger is de periode sinds 2004 weinig interessant. Er waren weliswaar een aantal opwaartse koersbewegingen, namelijk 2008-2009 en 2016. Maar de heroplevingen waren van korte duur.
Het meest interessante aan de linkergrafiek tijdens de voorbije 6 jaar is de consolidatie, aangeduid in het groen.
De verhouding GDX/GLD blijft ‘relatief’ constant: namelijk 0.19.
In de technische analyse spreken we over de vorming van een ronde bodem. Bij een doorbraak van de goudprijs doorheen zijn weestandszone van 1350-1400€/ounce kan de verhouding GDX/GLD dus enkel verbeteren indien de goudmijnaandelen minstens driemaal feller stijgen.
Op de rechtse grafiek ziet u dezelfde curve ingezoomd sinds 2015.
Vooral de verhouding eind 2015 was interessant (rode zone). En het is belangrijk dat dit soort stijging opnieuw gebeurt. Dat kan dus enkel indien de goudmijnen meerdere dagen/weken feller stijgen dan de GLD.
Sinds eind mei/begin juni ziet u een eerste sterk signaal. Het is uitkijken of de verhouding doorheen de oranje zone van 0,19 geraakt. Want dat signaal is voor een trendbelegger van betekenis: het eerste trendkeer signaal sinds de heropleving in 2015!
Interessante mijnen zijn Anglogold Ashanti, First Majestic Silver en Newmont Goldcorp. Wenst u minder risico dan kan u handelen via een tracker.
Elementen die bij een rechstreekse belegging in goudmijnen een hoger risico geven zijn o.a. stakingen, mijnongelukken, overstromingen…
De befaamde tracker GDX is sinds MIFID II niet langer beschikbaar voor de Belgische particuliere belegger. Volgende twee trackers zijn een Europese variant:
De plotse stijging sinds mei van 15% lijkt veel, maar zet de trend zich door dan zijn die eerste 15% van weinig betekenis. Toch kent de sector een groter risico en daarom start u best met een bescheiden bedrag wanneer bovenstaande beschreven signalen zich voordoen.
Verschijnen logischerwijze meer en meer goudkevers aan de horizon, dan verhoogt u stelselmatig de investering én uw stoploss (= het niveau dat u terug uitstapt)
Enkel op die manier blijft het risico relatief beperkt…