Gelukkig zijn we NIET in oorlog!

TransStock > Analyse > Gelukkig zijn we NIET in oorlog!

Er zijn weinig bewindslieden die de impact van het corona-virus tijdig konden inschatten. Want in China keerde de trend…

Over waarom Europa het zover heeft laten komen zal nog veel gedebatteerd worden. Landen die foutief dachten immuniteit op te bouwen staan er het minst goed voor.  De lakse aanpak in de Verenigde Staten zal ook daar een hoge menselijke en economische tol eisen.  Een tweede ambtstermijn voor Trump komt daarmee in het gedrang.

Waarom en had ik maar.. telt voor de politieke wereld, dat telt voor diegene die anderen besmet hebben, dat telt voor iedereen en dus ook voor de belegger.

Foutieve inschattingen op een nieuw soort virus waar wij waarschijnlijk nooit de oorsprong van zullen weten ontwricht de wereld.  “Stuur ons de genetische code en wij maken dát virus” (Paul Stoffels van farmabedrijf Johnson & Johnson – De zevende dag 22/03/2020) is beangstigend en stof om over na te denken. 

Maar we zijn niet in oorlog, President Macron.  Oorlog doet hamsteren, oorlog vernielt álles en na een oorlog moet álles weder opgebouwd worden.  Tot vorige maand was het consumentenvertrouwen uitstekend.
De pauze knop werd ingedrukt en het is wachten op start.  Mensen missen elkaar en vinden alternatieven via social media.  Dát is geen oorlog!

 

China

Mede de beursindex van China, bracht wellicht veel beleggers op het verkeerde been.  De index (zie grafiek linksboven) stond tijdens de crisis zelfs klaar voor een nieuwe top.  Het is pas na de daling van de rest van de wereld, dat diezelfde index verzwakt.

De genomen maatregelen in combinatie met het optreden van president Xi Jingping, met mondmasker, gaf beleggers uit de regio vertrouwen. 

 

Het koers-momentum

Bovenstaande grafiek (zie rechtsboven) met eronder het procentueel momentum op 1 en 5 jaar geeft aan dat beleggen in aandelen op termijn lonend is. 

Het instapmoment is cruciaal en om die reden is het aangewezen uw kapitaalinbreng te spreiden, zelfs over meerdere jaren. 

De huidige daling is sinds 1900 na 1928 de grootste ooit.  Sinds 1900 zijn procentuele verschillen over vijf jaar zelden negatief. U ziet dat op de onderste van de drie curven.

 

De trend zal vroeg of laat keren

Er is dus niets materieels dat heropgebouwd moet worden.  De winkels in China verkopen wederom Apple toestellen.

Bedrijven met grote schulden worden het eerst getroffen met als gevolg een toenemende kans op werkloosheid.  De recent genomen maatregelen van de ECB om banken van voldoende liquiditeiten te voorzien is voor de Europese bedrijfswereld een goede zet.  Bedrijven die voor de corona-crisis gezond waren blijven mits de nodige financiering ook na de crisis gezond.

Oostenrijk is het eerste land binnen Europa dat minder slachtoffers maakt, andere landen zullen spoedig volgen.  Maar een economie waar zowel de vraag als de productie tijdelijk stil viel is nieuw.  Het komt er op aan, om na de crisis, zowel de vraag als de productie zo snel mogelijk herop te starten.

Leg dit uit aan “de kudde” en schep vertrouwen zodat beleggers deze correctie begrijpen en aanwenden als een  aankoopmoment.  Maar zwaai dus niet met de stok dat we in oorlog leven.

Dubravko Lakos-Bujas, verantwoordelijk directeur voor de strategie U.S. aandelen bij JPMorgan, gaat een stap verder en verwacht dat de S&P 500 beursindex begin 2021 wederom op 3,400 punten noteert.

 

Welke sectoren zijn het minst gevoelig?

Het ligt voor de hand dat nutsvoorzieningen, gezondheid en voeding het minst gevoelig zijn.  Het betreft producten die we niet kunnen missen. Als defensieve belegger kiest u dan ook steeds best voor deze sectoren.

Een dynamische belegger, op zoek naar een hoger rendement op lange termijn, belegt ook in andere sectoren.  De impact tijdens een correctie als deze is echter groter.

Op bovenstaande grafiek ziet u dat de sectoren voeding & drank en nutsvoorzieningen minder fel stegen dan de S&P 500 beursindex. De correctie op deze sectoren is anderzijds beperkter.  De vorige bodems op die sectoren houden stand, terwijl de beursindex S&P 500 lager noteert dan zijn vorige bodem.

 

Besluit

Veel leed is geleden en de storm is nog niet voorbij.

De beursdaling is een feit en het is te vroeg om de economische schade op te meten.   Bewindslieden doen er alles aan om het bij een v- of u-correctie te houden.  Wordt de schade beperkt dan pas is duidelijk dat we niet afstomen op een recessie of zelfs depressie.

In feite draagt iedereen zijn verantwoordelijkheid en wordt na de crisis massaal geconsumeerd en geproduceerd, dan is deze periode sneller voorbij dan men had durven denken.

Zorg goed voor uzelf én uw familie. Samen zijn we sterk!

Controleer ook regelmatig de technische signalen op de website van TransStock – klik hier.


Print Friendly, PDF & Email

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend
2 antwoorden
 1. MICHEL GNIESLAW

  Geachte,

  De Belgische Staatsschuld bedroeg, bij mijn weten het laatste cijfer bekend, om en bij de 12 miljard EURO.

  Blijkbaar was dit toen een “ONMOGELIJKE” taak om die put te kunnen vullen.
  Maar NU komt de Overheid plots tevoorschijn met financiële maatregelen van 50 miljard op tafel !!
  Hoe kan het nu ineens WEL, en vanwaar komt dat geld dan toch vandaan ?
  En HOE zullen wij, nu al uitgeperste BELASTINGPLICHTIGEN, DAT dan weer maar even terugbetalen ??

  Met dank voor uw reaktie.
  Mvg,
  Michel Gnieslaw

  1. Paul Gins

   Dag M. Gnieslaw,
   Alle begrip voor uw ongerustheid. De begroting van 2020 wordt een bijzonder zware taak met oplopende uitgaven en dalende inkomsten.
   Het tekort kan oplopen tot 5% van het bruto binnenlands product, zo’n 20 miljard euro. Daarmee zijn inderdaad jaren van sanering op twee weken tijd vernietigd.

   Vermits binnen de Euro vrijwel alle landen binnenkort met gelijkaardige kater zitten, zullen de spelregels aangepast moeten worden.
   Op dit moment gaat alle aandacht naar de bestrijding van het virus en het redden van onze economie.
   Het redden kost heel veel geld. Maar beter redden dan de boot laten zinken om hem dan weer boven water te halen, dat kost nog veel meer.
   Is het virus overwonnen, dan pas, kan elk land binnen de Euro zijn balans opmaken.

   Mvg Paul

Laat een reactie achter