Met een ETF de wereld rond…

TransStock > Analysis > Met een ETF de wereld rond…

Historisch gezien is de maand oktober geen goede beleggersmaand en vorig jaar was het weer prijs.  De meest voorname beursindexen kenden tijdens de maand oktober hun bodem.
Daarna volgde een eerste felle opwaartse beweging tot begin december 2022.

Het 4de kwartaal van 2022 was een bijzonder én wel opmerkelijk sterk technisch verhaal, in het voordeel van de Europese beursindexen.  Sindsdien gaat mijn beleggingsvoorkeur naar Europa, een fenomeen dat tijdens mijn maandelijkse online seminar in detail uitgeklaard en nog steeds herhaald wordt.

 

Waarom werd eind vorig jaar het geweer van schouder veranderd?

Op grafiek 1 ziet u links de Amerikaanse beursindex S&P500 en rechts de Franse CAC40.
Toppen en bodems zijn verfraaid met gekleurde cirkels want op die manier kunt u beide indexen beter met elkaar vergelijken.   Het tijdstip van de cirkels links en rechts vallen ongeveer samen vermits beurzen doorgaans gelijk stijgen en dalen.  Het procentueel verschil van de stijgingen en dalingen is wél verschillend.
Tip! u kunt bovenstaande methode ook gebruiken bij het vergelijken van sectoren of aandelen uit dezelfde sector.

 

Vijf redenen waarom u voor Europa kiest
Ik start met de drie laatste gele cirkels
  1. U krijgt een eerste positief signaal voor de CAC40 wanneer de tweede gele cirkel hoger noteert dan de eerste.
  2. Op 13 en 14 oktober krijgt u het tweede signaal: de S&P500 noteert aan zijn bodem terwijl de CAC40 al twee weken stijgt.
  3. Ondertussen is de driedubbele bodem op de CAC40 een feit. Een belangrijk en robuust patroon en dus tegelijk een derde signaal.

 

De vier laatste blauwe cirkels
  1. Ook trendbeleggers kiezen resoluut voor de CAC40 want elke blauwe cirkel ligt hoger dan zijn voorgaande. Dit is uw vierde signaal.
  2. Al in februari 2023 testte de CAC40 zijn hoogste top van 2022 en deze maand ziet u de allerhoogste koersen op de Franse beurs ooit: het vijfde signaal.

En de S&P500, wel die noteert aan het niveau van juni 2021!

 

Beleggen in ‘Emerging markets’?

Beleggen in opkomende landen, ofwel landen met een hoge economische groei en die toch niet zover ontwikkeld zijn als die bijvoorbeeld van Europa en Amerika, zijn vaak populair.  Ook zoals nu wanneer de rendementen op Westerse of Amerikaanse aandelenbeurzen ondermaats zijn controleert u ook best deze beurzen.

Zo waren de BRIC-landen ooit erg populair.  Dit zijn Brazilië, Rusland, India en China.  Een ETF van Rusland kunt u niet meer kopen en op figuur 2 ziet u dat China en Brazilië al vijf jaar zijdelings bewegen. India doet het wel uitstekend.  En dat is misschien de reden waarom het bedrijf Apple daarom in Mumbai zijn eerste winkels neerplant.

Toch zijn Brazilië en China geen uitzondering want de meeste exotische indexen noteren zijdelings.
Landen zoals Argentinië, Turkije en Venezuela doen het zeer goed dankzij inflatie en muntontwaarding.

Na controle vind ik vier landen met een sterke opwaartse lange termijntrend.
Dat zijn: Mexico, Indonesië, Singapore en South Africa.
Voor een betrouwbare vergelijking zijn ze omgezet naar Euro en u merkt dat de Mexicaanse beurs het sterkst presteert.  Dit zijn de Etf’s van deze landen: D5BI, INDO, UE24, IBC4.

Een belegger heeft de optie om 1 van deze etf’s aan te kopen of hij kan zijn risico spreiden door ze alle vier te kiezen.

Anderzijds kunt u deze vier sterke landen combineren en gebruiken als benchmark tegenover andere beursindexen.
U ziet dat op grafiek 4, waar ik deze vier beursindexen heb samengesmolten tot de MISS-index.

 

Concreet

Naast de analyse van aandelen verhoogt u uw slaagkans door regelmatig beursindexen wereldwijd te controleren.  Via software neemt dat hooguit 1 minuut vermits u dan alle beursindexen grafisch op elkaar legt.  Vervolgens controleert u welke sectoren het best presteren of u beperkt zich tot de aankoop van 1 of meerdere etf’s.

Het vinden van de MISS-index is hier een voorbeeld van en over een periode van 20 jaar presteert de MISS heel wat beter dan de S&P500 en de EuroStoxx 600.

Mijn interesse gaat vervolgens naar het plaatje rechts op dezelfde grafiek met de MISS als benchmark.  De Europese aandelen maken een nieuwe top en dat is een zesde reden waarom u voor Europa kiest!
Ook de MISS-index volgt deze opwaartse trend en heeft voorlopig nog geen hogere top gemaakt.
Het plaatje is bijgevolg interessant want op eenvoudige wijze beslis ik wanneer ik bijkoop of afbouw…


Print Friendly, PDF & Email

 

Paul Gins
About the author

The trend is your friend

Leave a Reply