Het gewogen puntensysteem!

TransStock > Analysis > Het gewogen puntensysteem!

In mijn vorige bijdrage kon u lezen dat de maand september statistisch gezien een zwakke beursmaand is. September 2021 was geen uitzondering en de statistiek over de voorbije 20 jaar wordt daarmee versterkt.

Statistieken worden gemaakt op basis van gegevens uit het verleden en verhogen uw slaagkans op de beurs.  Toch zijn veel beleggers geneigd dit soort getallen naast zich te leggen. Zij verkiezen huidige cijfers, concrete data, zoals: aan hoeveel noteert de relatieve sterkte indicator vandaag (RSI)?

Ook zij hebben een punt maar wat ben je met 1 indicator zoals de RSI.  Bovendien is deze indicator enkel tijdens een zijdelingse koersbeweging interessant.  Zit het aandeel in een sterke opwaartse trend dan staat de RSI steeds te hoog.

Dit brengt ons naar het gewogen puntensysteem.  Een methode die ik regelmatig aanhaal tijdens lessen of als opdracht meegeef aan cursisten.

Via het gewogen puntensysteem geeft u punten aan de aandelen die u opvolgt.  Hoe hoger het resultaat hoe interessanter het aandeel.

Op dezelfde manier kende u vroeger de slimste leerling van de klas. Ondertussen gebruiken scholen andere systemen want dit was ‘asociaal’.  Bij de technische analyse van aandelen kan dat gelukkig nog wel en daarmee horen de beste aandelen in uw portefeuille en de zwakken blijven eruit!

 

Hoe gaat u te werk?

U start best met de analyse van de grafiek op basis van het chartisme. Dat betekent dat u de korte-, middellange- en de lange termijn trend beoordeelt.  Vervolgens geeft u punten voor die drie verschillende perioden. Zijn alle drie perioden mooi opwaarts gericht dan krijgt uw favoriet het maximumaantal punten op basis van trend.

Daarna controleert u de gemiddelden.  U kiest meerdere perioden waarmee u vertrouwd bent zoals 24, 55 en 100 beursdagen.  Het is toch logisch dat een aandeel dat nog boven zijn gemiddelden noteert een hogere score krijgt dan wanneer dat niet het geval is.

Herkent u bovendien een bepaalde omkeer- of voortzettingspatroon?  Of noteert het aandeel tegen een steun- of weerstandslijn?  Voeg die elementen dan toe aan uw werkblad.  U koopt toch geen aandeel dat dreigt te corrigeren na het maken van een driedubbele top met steeds lagere volumes.

Dit is uw eerste aanpak op basis van het chartisme en elke beoordeling betekent 1 rij in uw werkblad.

 

Uw tweede stap

De tweede stap is de controle van technische indicatoren.  Gebruik zowel voorlopende- als nalopende indicatoren.  Voorlopende indicatoren (bv. Rate of Change) zijn belangrijk voor het moment van aankoop.  Nalopende indicatoren geven een indicatie over de gezondheid van de trend (bv. MACD).

Daarna is het de beurt aan volume indicatoren.  Zijn er volumepieken? Wordt de huidige hausse met stijgende volumes bevestigd? Ziet u divergentie tussen de trend en een aantal volume indicatoren? Het volume dient de opwaartse trend te bevestigen.  Ook bij uitbraak is dat belangrijk. Zo niet hebben we eerder te doen met een vals signaal en stelt u uw aankoop uit.

 

Vijftien rijen

Overdrijf niet in het aantal rijen, houd het werkbaar.  Stel dat u aan 15 rijen komt, dan kent u punten toe per rij om uiteindelijk een maximum van 100 punten te bekomen. Honderd punten is handig en daarmee is het simpel om te oordelen welke aandelen in uw portefeuille thuishoren.

U doet bovenstaande analyse best

  • tijdens en na een beurscorrectie;
  • wanneer middelen zijn vrijgekomen na verkoop van posities.

Bent u alert en doet u de analyse op maandbasis dan noteert u naast het aantal punten ook het puntenverschil sinds de vorige analyse.  Op die manier vindt u naast betrouwbare signalen ook de kandidaten met het grootste momentum.

 

Return Risk Ratio

Noteer bij gunstig advies het eerste technisch koersdoel en uw stop loss.  Stop loss is het niveau dat u uitstapt wanneer de verwachtingen niet uitkomen.

Met deze twee cijfers berekent u uw slaagkans.  Heeft u bijvoorbeeld een koersdoel van +5 euro en een stop loss van – 5 euro, dan is de verhouding gelijk aan 1. Dit is casino en dus een te groot risico.

Koop best aandelen waarbij de mogelijke return merkelijk groter is dan het mogelijk verlies.  Een verhouding van +5 op -1, biedt een veel grotere slaagkans.

Met bovenstaande controle gaat u ook minder snel kopen.  Dat is belangrijk want kopen kan iedereen. Een klik op de knop en uw nieuwe waarde is toegevoegd aan uw portefeuille.  De beleggingsportefeuille kent zijn maximum.  Iedereen koopt het aantal aandelen dat zijn portefeuille aankan. En juist daarom is het zo belangrijk om te oordelen wèlke aandelen opgenomen worden!

 

Praktisch

Is het aantal aandelen dat u opvolgt beperkt, dan kunt u bovenstaande analyse in een rekenblad als Excel bijhouden.  Macro’s gaan u hierbij helpen en het hoofdtabblad kan een samenvatting zijn van de aandelen met hun respectieve punten.

In clubverband kunnen leden elk een aantal aandelen opvolgen en op die manier heeft u snel een mooie selectie.

Hierboven ziet u via de beleggingssoftware TransStock, het gewogen puntensysteem.  Het aandeel Anheuser inbev (Euronext Brussel) krijgt momenteel 2 punten op 100. Binnen zijn sector noteert het aandeel op de laatste plaats en bovendien noteert de sector ‘Brouwerijen’ in het rood.  U ziet dat duidelijk op de grafiek rechts.  Bovenaan noteert de beursindex, daaronder de sector en daaronder het aandeel Anheuser Inbev.

Met het aandeel ING (Euronext Amsterdam) in portefeuille heeft u meer geluk. Het aandeel doet het uitstekend en noteert met onderscheiding op 83 punten.  Binnen zijn sector staat ING op de 30ste plaats naast 632 sectorgenoten.

U passeert tweemaal langs de kassa: de sector presteert beter dan de beursindex én ING doet het beter dan het sectorgemiddelde!

De situatie van ING is niet nieuw. Eind 2020 was het dieptepunt en sinds februari 2021 stijgen zowel de sector als het aandeel feller dan de algemene beursindex.

 

Besluit

Met het gewogen puntensysteem heeft u de mogelijkheid om aandelen technisch tegen elkaar af te wegen. Vandaar de term ‘gewogen puntensysteem’.

  • U kunt uw favoriete aandelen puntmatig rangschikken.
  • U kunt op dezelfde manier sectoren puntmatig rangschikken

Naast het afwegen van aandelen kunt u het minimum puntenaantal instellen om te kopen.

De keuze van indicatoren bepaalt u gevoelsmatig.

U kunt het aantal verminderen of uitbreiden en u neemt nota’s van uw transacties waardoor beperkingen of bijzonderheden automatisch aan het licht zullen komen.

Dankzij uw nota’s volmaakt u uw eigen handelssysteem.

Via het gewogen puntensysteem bent u in staat om de juiste keuze te maken, los van emoties.

Uw slaagkans vergroot en bijgevolg kunt u het rendement op uw vermogen aanzienlijk verbeteren.

 


 

Paul Gins
About the author

The trend is your friend

Leave a Reply