Denkt aleer gij doende zijt en doende denkt dan nog! (*)

TransStock > Analyse > Denkt aleer gij doende zijt en doende denkt dan nog! (*)

(*) Maak een plan alvorens ergens aan te beginnen, en stel tijdens de activiteit het plan bij indien nodig (Guido Gezelle)

Voor veel beleggers is lang in de markt blijven belangrijk.

Kijkt u naar de resultaten van de Belgische portefeuillemaatschappij Sofina dan is dat inderdaad een goede zaak.  Sofina behoudt zijn investeringen lang.  Zeer lang.
Het bedrijf kreeg zelfs de bijnaam ‘De Schone Slaapster’.

Zo las ik recent in een interessant artikel van Daan Killemaes (Trends januari n°4) dat het befaamde voedingsaandeel Colruyt reeds 45 jaar in de portefeuille van Sofina aanwezig is.  Toch is deze holding de voorbije jaren op de Belgische beurs omgetoverd tot een hippe investeringsmaatschappij.
Sofina vermeldt in het jaarverslag dat zij posities verkopen wanneer die geen zinvolle bijdrage meer leveren. Of als het rendement op lange termijn niet meer voldoende is.

Dit is hun beleggingsmethode of laat het beter hun plan noemen dat ze met succes uitvoeren.

 

Let your profits run

En zo hoort elke belegger ook zijn eigen methode vast te leggen.  Zijn eigen plan.  Een plan waardoor je als belegger rendabel en veilig belegd.  Ondoordachte emoties worden dankzij het plan uitgesloten.

De befaamde wijsheid “Let your profits run and cut your losses” is ook zo’n plan.

Deze methode is krachtiger dan de voorgaande en vertelt ons dat we verliezers moet afsluiten.

Wie zich daaraan wil houden en aandelen bijkoopt bij een onverwachte daling, die wijzigt niets aan de verliezers. Op die manier verhoog je enkel het gewicht van uw verlieslatende positie binnen uw beleggingsportefeuille.  Afsluiten betekent dus verkopen.

 

Het 200-daags gemiddelde

Laat ons in deze bijdrage een soort middenweg zoeken tussen wat Sofina vooropsteld in hun jaarverslag en de welbefaamde beurswijsheid cut your losses.

Ik doe dat via mijn software TransStock aan de hand van het 200-daags exponentieel gemiddelde.

Wat betekent 200-daags exponentieel gemiddelde?
Het gewoon glijdende gemiddelde (SMA = simple moving average) bestaat uit het rekenkundige gemiddelde van x aantal beursdagen. Elke nieuwe dag voegt men de jongste koers toe en verwijdert men de oudste. De som wordt gedeeld door het aantal beursdagen. Op die manier worden de grillige koersschommelingen uitgefilterd en vervangen door een vloeiende lijn.  Om recente koersen belangrijker te maken dan oudere koersen wordt een exponentieel glijdend gemiddelde gebruikt.
(EMA = exponential moving average)

Plan 1

Mijn eerste plan stelt dat ik mijn positie aankoop wanneer het aandeel zijn 200 EMA doorkruist. Anderzijds verkoop ik mijn positie wanneer het aandeel onder zijn 200 EMA valt.

Vooraleer ik in dat verhaal stap, test en controleer ik het resultaat op alle aandelen van de Eurostoxx 50 beursindex.  Ik ga er m.a.w. vanuit, dat dit mijn portefeuille is en ik koop/verkoop op basis van het 200 EMA.

Ik doe de test over een tijdspanne van 10 jaar en voor de eenvoud geschiedt elke nieuwe aankoop met 1000 euro.

Fig. 1 Over een tijdspanne van 10 jaar, doe ik gemiddeld 49 transacties per aandeel of 5 per jaar.  Zou ik in werkelijkheid een 20-tal aandelen in de portefeuille hebben, dan betekent dit 100 transacties per jaar.  Zelfs met een ‘traag’ 200 daags gemiddelde zijn dat veel transacties.

Gemiddelden zijn inderdaad te mijden wanneer koersen zijdelings bewegen.  In 10 jaar historiek komt dat regelmatig voor.  Beleggers die beweren dat zij lang in de markt blijven en enkel handelen op basis van het 200 EMA… volgen die de sells en buys dan wel consequent ?

 

Hoog tijd om het plan te verbeteren

Zich enkel baseren op een gemiddelde werkt niet. Ook niet met een andere periode dan 200 beursdagen.   Ik doe een nieuwe test en combineer het 200-daags gemiddelde met de Trix indicator. De Trix indicator filtert namelijk ook de onbelangrijke korte cyclussen.

Wat is de voornaamste eigenschap van de Trix?

  • Wanneer u tegen de richting van de Trix handelt, dan handelt u tegen de trend.
  • Doorkruist de Trix de nullijn dan betekent dit een trendkeer

De Trix-indicator
Deze indicator is gebaseerd op een triple exponentieel gemiddelde en resulteert in een curve tussen -1 en +1.  Ik beperk mij in deze bijdrage tot het tonen van de formule van deze indicator.
p = periode van het gekozen gemiddelde / EMA = Exponentieel gemiddelde
E1 = EMA(Slotkoers,p), E2 = EMA(E1,p), E3 = EMA(E2,p)
TRIX = ((E3(vandaag)-E3(gisteren))/E3(gisteren)))(100)

Voor het plan gebruik ik een Trix van 39 beursdagen met daarop een 9-daags EMA. Die lijn wordt de seingever van de indicator genoemd. (Zie figuur 4 onderaan)

Plan 2

Ik koop wanneer

  • de Trix negatief is én zijn seingever opwaarts doorkruist
  • de slotkoers noteert boven zijn 200-daags gemiddelde

Ik verkoop wanneer de Trix negatief is én doorheen zijn 9-daagse seingever valt

De combinatie van het 200-daags gemiddelde met de Trix indicator is een grote verbetering.  In plaats van 49 zijn er nog maar 14 transacties gemiddeld per aandeel.  Met 20 aandelen in portefeuille kom ik op 30 transacties per jaar.  De totale winst is fors gestegen.

Toelichting

Met deze aanpak laat ik mijn winsten oplopen bij een opwaartse trend.
En ik stap dus uit bij trendkeer (=cut your losses).

 

Anheuser-bush Inbev

Binnen de EuroStoxx 50 zit het gekende aandeel Anheuser-bush Inbev.
Eind 2018 ging het van kwaad naar erger.  Op figuur 3 ziet u de transacties op dit aandeel.
De laatste dateert van 11 september 2018.
Dit plan zorgt ervoor dat u, ook uit beloftevolle, populaire aandelen, tijdig uitstapt.

Fig. 4 toont de transacties van Anheuser-Inbev van 2013 tot 2018.  Ze zijn op Fig3 aangeduid in het geel. U merkt dat er niet veel nodig is om dit systeem op te volgen. De verticale lijnen helpen u om de gestelde aan- en verkoop condities te controleren.  Het aantal transacties is beperkt. Dankzij de Trix, verkoopt u na een mooie stijging, aan een veel hoger niveau dan het 200-daags gemiddelde.

We gingen uit van een lange termijn systeem.  Stel dat u toch wat actiever met de aandelen binnen uw portefeuille kunt omgaan.  Kijk dan eens naar het resultaat met een 55-daags i.p.v. 200-daags gemiddelde.

 Fig. 5. De opgelopen winst met aankopen van 1000 euro over maximaal 50 titels bracht na 10 jaar 21.126 euro op.  Toch hield het plan geen rekening met het beurssentiment, noch met de sterkte van sectoren.  In een nieuwe bijdrage vertel ik hoe u dat soort parameters toevoegt en daarmee het resultaat een boost geeft.

 
We onthouden uit dit artikel over technische analyse
  • Een beleggingsplan voorkomt emoties
  • Consequent vasthouden aan het plan is veilig én winstgevend
  • Het plan toont zwart op wit dat technische analyse werkt

85% van de wereldhandel in aandelen is computergestuurd. Toch heeft u niet onmiddellijk een computermodel nodig. Wel de moed om u consequent aan uw plan te houden.

Dezelfde moed die Sofina gebruikt bij het kiezen van een nieuwe investering… volgens plan…

 


Print Friendly, PDF & Email

 

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend
6 antwoorden

Laat een reactie achter

Recente analyses

Op en Top! deel 2/3
05/10/2023
Op en Top! deel 1/3
23/08/2023
Een Jan-kordaat!
24/05/2023
Met een ETF de wereld rond…
19/04/2023
Uw aan- en verkoop aan banden leggen
Uw aan- en verkoop aan banden leggen!
22/02/2023

Blog

S&P500_PIVOT
S&P 500 – Draaipunt
26/09/2023
Halfgeleiders
21/06/2023
Ratio GDX / SIL
14/06/2023
Uranium
01/06/2023
S&P 500: Back to the past…?
03/11/2022

Activiteiten – Leer beleggen

ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
2
3