Zijn defensieve aandelen defensief?

TransStock > Analyse > Zijn defensieve aandelen defensief?
Beschermen defensieve aandelen je beleggingsportefeuille tijdens een beursdaling?

Ongeziene internationale wrijvingen op zowel politiek als economisch vlak drijven spanningen ten top waardoor beloftevolle cijfers naar beneden gecorrigeerd worden. China publiceerde ronduit slechte industriële exportcijfers en fondsbeheerders maken melding van sterke vlucht, uit aandelen én obligaties.

Op bovenstaande grafiek ziet u aan de linkerkant het fenomeen van een inverte rentecurve waarbij de korte termijnrente bijna meer opbrengt dan de lange termijnrente. Deze curve en de signalen op een nakende recessie (zie echterkant met de voorspellende ECRI index) doen beleggers herinneren aan de fameuze beursdaling van 2008.

Toch is deze trendkeer al een aantal maanden geleden gestart waardoor geliefkoosde aandelen één na één doorheen hun opwaartse koerstrend vallen. Zoals ik eerder schreef, “Om deze spiraal te stoppen hebben beleggers dringend nood aan opbeurend nieuws. Amerika heeft hiervoor dé touwtjes in handen…!

Meerdere defensieve aandelen blijven voorlopig gespaard van deze nieuwe economische koersontwikkelingen. Voor dit soort aandelen krijgen beleggers immers een hogere risicopremie dankzij het hogere dividendrendement, de hogere boekwaarde tegenover de beurswaarde en de lagere koers/winst verhouding.

Defensieve aandelen maken deel uit van defensieve sectoren, de voornaamste zijn:
Farmacie (+1,7%), nutsvoorzieningen (+0,3%) en Voeding (-3,3%). Het zijn dus bedrijven die vanwege “de noodzaak tot eten, geneesmiddelen en energie” het langst weerstand bieden.

Groeiaandelen zijn anderzijds aandelen met hoge groeiverwachtingen en prachtige vooruitzichten.  Omwille van de wijzigingen in de conjunctuur verhoogt de kans dat die verwachtingen niet langer nageleefd kunnen worden.

Zijn defensieve aandelen dan een veilige haven tijdens een felle beursdaling?

Laat ons hiervoor naar de drie grootste dalingen over de voorbije 20 jaar kijken. Op de tabel hieronder ziet u het resultaat van 5 beursindexen en 10 defensieve aandelen.

Beursindexen:

  • Bel20, Cac40, Dax30, AEX, Swiss

Aandelen:

  • Voeding: Danone, Nestlé, Unilever
  • Nuts: E.on, Engie, RWE, Veolia Env
  • Farmacie: Merck, Novartis, Ucb

Ik neem twee perioden:

  • Drie maanden na de top van de beurs
  • Van de top tot de bodem van de beurs

Waarom kies ik bij mijn analyse twee perioden?

Defensieve aandelen houden goed stand bij aanvang van een koersdaling. De hoge uitkering en lage koerswinstverhouding verantwoordt deze koersdaling. Tegelijk krijg je in een eerste fase een vlucht naar veilige-haven-aandelen en houden kopers/verkopers de koers tijdelijk in evenwicht.

Wat verneemt u uit de tabel?

De verliezen bij defensieve aandelen zijn in de eerste fase beduidend beter. Maar zet de daling door dan krijgen defensieve aandelen ook klappen. Toch blijft het resultaat beter dan het marktgemiddelde. Houden we echter rekening met het feit dat beleggers doorgaans naast defensieve aandelen toch ook een aantal niet-defensieve in portefeuille nemen dan is het verschil klein.

De tabel vertelt ons ook dat diversificatie belangrijk is.
Bij de ene beursdaling presteert namelijk een bepaalde sector of bepaald land beter dan een andere sector of land. Bij de huidige correctie ziet u twee belangrijk elementen waardoor u het rendement op uw portefeuille kon verbeteren:

  • de sterkte van de sector Farma.
  • de sterkte van de beurs van Zwitserland.
    Terwijl de meeste beurzen een nieuwe bodem maken en opnieuw tegen de laagste koers in 2 jaar noteren, maakt de Zwitserse SMI index zelfs nog geen lagere bodem op één jaar!

Door regelmatig de sterkte van beursindexen en sectoren met elkaar te vergelijken ziet u dat verschil tijdig en kunt u daarop inspelen.

Besluit

Beleggers in aandelen hebben bij een trendkeer de meeste baat bij cash.  Regelmatig in deze bijdrage beklemtoon ik het belang om cash op te bouwen wanneer het beurssentiment rood kleurt.
Op die manier beschikt u tegelijk over middelen wanneer de trend opnieuw opveert.

Weliswaar ben ik er mij van bewust dat bij een correctie van zeer korte duur, beursindexen dan even beter presteren omwille van uw cash. Anderzijds kan niemand de duur voorspellen en is trend negatief zolang geen nieuwe toppen en hogere bodems gemaakt worden.

Het dilemma om tijdig in te stappen is enkel weggelegd voor fondsbeheerders die zich dienen af te meten tegenover benchmarks.

Als lange-termijn-genietende-particuliere-belegger heb je gelukkig de mogelijkheid om even langs de zijlijn te staan en te wachten tot de storm geluwd is…


Print Friendly, PDF & Email

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend
4 antwoorden

Laat een reactie achter

Recente analyses

Op en Top! deel 2/3
05/10/2023
Op en Top! deel 1/3
23/08/2023
Een Jan-kordaat!
24/05/2023
Met een ETF de wereld rond…
19/04/2023
Uw aan- en verkoop aan banden leggen
Uw aan- en verkoop aan banden leggen!
22/02/2023

Blog

S&P500_PIVOT
S&P 500 – Draaipunt
26/09/2023
Halfgeleiders
21/06/2023
Ratio GDX / SIL
14/06/2023
Uranium
01/06/2023
S&P 500: Back to the past…?
03/11/2022

Activiteiten – Leer beleggen

ma
di
wo
do
vr
za
zo
m
d
w
d
v
z
z
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
2
3