In januari kreeg de beurs een tik vanwege inflatie, deflatie en andere weinig rooskleurige berichten. De vrees in 2021 omtrent de situatie tussen Rusland en Ukraine werd in februari 2022 een feit.
Na drie weken oorlog lijkt de markt te bekomen van het Russisch geweld en de rust keert weer op de financiële markten. Dit is opvallend want Poetin wendt zich tot meer geavanceerde wapens en hij krijgt hulp van huurlingen uit het buitenland. Op korte termijn is er weinig veranderd en hebben de opgelegde sancties weinig impact.
Het nieuws afschuimen om daarmee uw posities te bepalen werkt dus niet! Beurzen reageren apart en in zo’n situaties zijn technische marktmomentum indicatoren het meest betrouwbare.
Zo kon u reeds kennismaken met bovenstaande marktmomentum-grafiek die alle aandelen van de S&P500 en de EuroStoxx 600 analyseert. Deze waaier van de voornaamste aandelen uit Amerika en Europa geven een duidelijke indicatie.
Wanneer de curve onderaan de grafiek boven het nulniveau stijgt dan doen het merendeel van de aandelen het goed. Uw slaagkans is bijgevolg groter dan wanneer de curve onder nul noteert!
Vervolgens controleert u de belangrijke steun- en weerstandszone op de S&P500 beursindex. Dit is namelijk de voornaamste beursindex en trendsetter voor aandelen wereldwijd.
Na de stijging van de voorbije week noteren de meeste beursindexen terug rond het niveau voor de inval in Ukraine. Hieruit besluiten dat er niets is gebeurd gaat te kort door de bocht.
Technisch gezien zijn de markten verzwakt tegenover december 2021 want steeds hogere toppen, hebben plaats gemaakt voor steeds lagere bodems.
Via een verdere analyse op basis van het chartisme ziet u volgende elementen:
De sectoren energie, grondstoffen en verzekeringen blijven het goed doen.
De olieprijs ging even door de historische weerstand van 117 dollar. Rekening houdend met minder vraag naar olie tijdens de zomermaanden werkt u best met een trailing stop op olie- en gasaandelen. Op die manier stelt u uw winst veilig en profiteert u van eventuele hogere koersen.
Binnen de sector grondstoffen doen uranium aandelen het uitstekend. Het stond in de sterren geschreven dat deze sector zou boomen. Het aantal kerncentrales in aanbouw doet de vraag naar uranium op termijn explosief toenemen.
Het plotse geweld in Rusland met de mogelijkheid om uranium o.a. vanuit Kazachstan te boycotten werkt als een katalysator op de stijgende trend sinds november 2021.
De indicator onder de grafiek is de MA-cross, een uniek systeem op basis van tien gemiddelden dat eerder in een bijdrage werd beschreven.
De voornaamste beursindex S&P500 zal zich nu moeten bewijzen. Controleer daarom best de volgende dagen of handelaars winst nemen of posities afbouwen bij het huidig koersniveau.
Een nieuwe koersval brengt de S&P500 beursindex naar de eerste steun richting 4000 punten.
Geraakt de koers daarentegen doorheen de 4600 punten dan kunnen we stellen dat de S&P500 beursindex sinds oktober 2021 zijdelings beweegt.
Op zich is dat na de stijging van de voorbije jaren optimaal en rustgevend…