De voorbije jaren las u regelmatig in deze bijdrage dat het aangewezen is om sterke aandelen uit sterke sectoren en sterke beurzen te kiezen. U verhoogt daarmee uw slaagkans.
Aandelen die fel stijgen zijn niet automatisch sterke aandelen. Integendeel, een aandeel dat gedurende een lange periode zijdelings beweegt en plots een enorme koersstijging kent, waardoor het aandeel in de return-overzichtstabel naar boven schiet, is op dat moment geen sterk aandeel.
Het is een sterke stijger. Maar de koers kan even snel dalen of minstens halveren. Doorgaans heb je zo’n stijging na een belangrijk nieuws.
Sterke aandelen bekijk je over weken, maanden en jaren. Hoe presteren ze tegenover hun sector of beursindex. Wat doen die aandelen wanneer de beurs daalt? Houden ze stand? Wat doen die aandelen wanneer de beurs stijgt? Stijgen ze harder?
Aandelen die relatief sterk presteren hebben daar een reden voor. Ook fundamenteel ziet het bij dit soort aandelen het plaatje er doorgaans goed uit. Weinig beleggers zijn nog bereid om het aandeel (goedkoop) van de hand te doen.
Aan de hand van bovenstaande tabel ziet u dat waarde X 9,09% sterker is dan waarde Y
RS = (120/110-1)
We zitten bijna in de jaarhelft van het jaar 2018 en daarom lijkt het mij interessant om Return en Sterkte te toetsen aan mijn artikel begin januari ‘Lijst met Koopwaardige Aandelen’.
“In de ‘Beste Belegger’ van januari 2018 kon u kennismaken met de interessante bijdrage ‘De VFB eindejaarsvraagjes’. Tal van analisten brachten elk drie koopwaardige aandelen naar voren. Een gedurfde taak met eindafrekening december 2018 want op 12 maanden kan het economisch – en politiek landschap grondig wijzigen. Over de koopwaardige aandelen is nagedacht en precies om die reden hebben zo’n lijsten een grote meerwaarde. Weliswaar meer op fundamenteel dan op technisch vlak. U bespaart dankzij dit onderzoek veel tijd en u kunt zich beperken tot een relatieve kleine groep koopwaardige aandelen. Het kaf werd van het koren gescheiden. In deze bijdrage blijf ik stilstaan bij de gezamenlijke methode omdat u daar heel veel tijd mee bespaart. Bovendien is het een eenvoudige en een logische-aanpak-method : De Rendement–Sterkte-Analyse.
Ik neem dezelfde tabel van januari en vul ze aan met de bekomen returns sinds januari. Kolom twee en drie waren de relatieve sterkte (rs) tegenover de EuroStoxx 600. De rs-waarden dateren dus van januari op korte en lange termijn
De aandelen met een RS onder de 90 zijn ondertussen gemiddeld -6,03% gedaald. De aandelen met een RS boven de 90 zijn gemiddeld +11,85% gestegen. En de aandelen met een RS boven de 110 stegen gemiddeld +31%.
Het gemiddeld rendement van alle 40 aandelen bedraagt +4,69%
Het is duidelijk dat op basis van bovenstaande rs-analyse sterke aandelen meer renderen. Uw keuze uit 40 waarden is ook eenvoudig want weinig aandelen presteerden in januari zowel op korte als op lange termijn relatief sterk.
Nochtans is menig belegger van mening dat je aandelen moet kopen die ‘laag’ staan. In januari waren Accell, Anheuser-busch Inbev, Bekaert, Carrefour.. zwak met een RS onder de 90 Bij Anheuser-Bush Inbev had je dit signaal zowel op korte als op lange termijn. Sinds januari staat de koers nog eens 14% lager.
Uiteraard komt er een dag dat ook die aandelen beter presteren, maar tijd is geld. Wanneer die aandelen beter presteren dan stijgt automatisch hun relatieve sterkte en krijgt u op die manier een ideaal instapmoment van een beloftevol aandeel.
Zoals ik in januari schreef: ‘Een eenvoudige en logische-aanpak-methode’…