TransStock > Analyse > 15 op 17

Is het aantal weken dat de beurs stijgt sinds de dip op 24 december 2018. De correctie eind vorig jaar was voor velen een verrassing, de stijging die daarop volgde evenzeer.

Houden we rekening met wat zich economisch, politiek en internationaal afspeelde, dan is de uitspraak ‘the market climb the wall of worry’ wederom op zijn plaats. Vrijwel elke instantie beweert dat de economie in 2019 minder groeit dan eerder voorspelt.

Na 40 jaar technische analyse word je weer opnieuw op de meest betrouwbare informatie gedrukt en dat is de koersgrafiek! Het technisch sentiment van het merendeel van de aandelen is uitstekend en weerstandsniveaus worden één na één doorbroken.

En toch zijn er 25 redenen waarom de beurs moet dalen maar tegelijk vind je evenveel redenen dat de beurs zal stijgen.

Historisch gezien zijn 15 ‘weekly new highs’ op 17 uitzonderlijk. Op zich is daar niets mis mee. Controleer en verscherp daarom je stoploss niveaus van zodra de eerste weekly new lows een feit zijn. Traditioneel is de maand mei minder winstgevend en maakt de uitspraak ‘Sell in May and come back in September’ opnieuw een kans gezien de lange stijging.  Maar zover zijn we nog niet want elke mogelijke Chinees -Amerikaanse deal gaf de beurs vleugels. Het zou grappig zijn mocht de derde uitspraak ‘Sell on the News’ ook in 2019 een feit zijn.

 

Stijging zonder correcties

Toch geef ik de voorkeur aan meer correcties tijdens eenzelfde periode.  Koerscorrecties na low tot high of omgekeerd, bedragen doorgaans 38,2% 50,0% of 61,8%.  Dit zijn de befaamde koerscorrecties gebaseerd op Fibonacci.  Concreet betekent dit dat je na een stijging van 100 tot 120, een koersdoel van 110 hebt bij een traditionele correctie van 50%.

M.a.w. hoe langer de stijging hoe groter de correctie. En vroeg of laat zijn er winstnemingen want daar verdienen brokers en korte termijnspeculanten het meeste op. Kent bijgevolg de beurs meer winstnemingen in een opwaartse trend dan geeft dit gelegenheid aan een waaier van mogelijkheden, zoals verkopen, bijkopen of posities omruilen.  Vervolgens krijg je automatisch meer steunniveaus wat uiteindelijk voor de belegger comfortabeler is.

 

Een opwaartse wig

Tegelijk met de stijging hebben we nu een opwaartse wig, aangeduid op graf. 1  
De toppen en bodems gaan naar een punt waardoor de afstand binnen steun en weerstand vermindert en de spanning toeneemt. Je krijgt dan een soort springveer.

Bij een stijgende wig, krijg je doorgaans een uitbraak naar beneden, maar net zozeer zijn er voorbeelden van een sprong naar boven.

Precies daarom is het huidig resultatenseizoen in Amerika interessanter dan gebruikelijk. De goede of slechte cijfers zijn mee bepalend voor wigformatie doorbraak: Naar boven- of naar beneden.

 

Sectorieel


Kijk je naar de verschillende sectoren, dan bedraagt het verschil op de EuroStoxx 600 tussen top en flop 25%. En dat is veel op amper vier maanden tijd. Precies omdat het beursdieptepunt een paar dagen voor 31/12 lag, is de stijging sinds 1 januari zo groot.

Meten we de stijging over 2 jaar, dan krijg je een totaal ander beeld. Ook was de stijging tot en met februari het felst, sindsdien heb je eerder een afgevlakte parabool.

De aandelen die het felst corrigeerden in december, zijn de aandelen die het meest opveerden. Hierdoor blijft het aantal nieuwe toppen aan de lage kant terwijl een stijging op lange termijn die toppen juist nodig heeft.  U ziet dat duidelijk aan de blauwe lijn op grafiek 1.

De sector grondstoffen scoort het best. En toch presteert bijvoorbeeld koper ondermaats. Zo publiceerde koperbedrijf Freeport Mc Moran minder goede resultaten en kreeg het bedrijf een tik van 10%. De 40% stijging van de laatste weken stond in schril contrast met de daling van de koperprijs tijdens dezelfde periode.

De auto sector doet het 25% beter en de verkoop van wagens daalt. En op die manier heb je voor elke sector wel een reden waardoor de stijging zoals hierboven beschreven, zonder grafieken inderdaad moeilijk uitgelegd kan worden.

M.a.w. houdt best rekening met de vierde uitspraak ‘The Trend is your friend’.

 

Computer trading

Wanneer dertig jaar geleden de politiek ‘babbelde’ dan had dit invloed op de beurs. Vandaag, na maanden debatteren, is er geen oplossing voor Brexit.  John Bercow werd wereldberoemd met zijn ‘ORDER’ en Brexit is opgeschoven tot het aantal “AYE” en “NO” wel resultaat geeft.

Opvallend: iedereen kent het kostenplaatje op korte termijn en toch had geen enkele stemming enig invloed op de beurs!

Computers hebben meer en meer de touwtjes in handen.  Reeds 87% van de handel in Amerika verloopt via computers en daarom zijn begrippen als trend-up of trend-down je beste houvast!

Controleer bij trend up meer dan ooit de weerstandsniveaus want bij doorbraak gaan we naar de volgende weerstand. Het beste voorbeeld is de V-correctie van december 2018. Op een paar weken tijd, ging de beurs van steun naar de volgende steun gevolgd door de trend- up van weestand naar de volgende weerstand.

 

Uit dit artikel onthouden we drie elementen uit de technische analyse die ons helpen om succesvol in aandelen te beleggen:

Heb vertrouwen in grafieken en controleer regelmatig steun- en weerstandsniveaus;

vroeg of laat zijn er traditionele procentuele winstnemingen berekend tussen de laatste low en huidige high;

ga mee met de opwaartse trend en verscherp je stoploss wanneer de trend keert.


 

 

Paul Gins
Over de auteur

The trend is your friend

Laat een reactie achter